Строителството на магистрала “Люлин” започва до дни

Строителството на магистрала “Люлин” започва до дни

Строежът на автомагистрала “Люлин” започва до дни, съобщи в понеделник директорът на фонд “Републиканска пътна инфраструктура” Веселин Георгиев.

Магистралата е с дължина 19 км и ще включва строителството на Северната околовръстна дъга, селата Мало Бучино и Голямо Бучино до пътен възел Даскалово. Трасето ще включва изграждането на три пътни възела и три тунела, които са с обща дължина над километър.

Турският джойнт-венчър "Мапа - Ченгиз" спечели търга за главен изпълнител на обекта с оферта от 137,4 млн. евро. От предприсъединителната програма ИСПА са осигурени безвъзмездно над 111,3 млн. евро.

През май започваме строителството на останалите отсечки от автомагистрала “Тракия”, съобщи Веселин Георгиев. Тази година ще влязат в експлоатация още 23 км от автомагистралата, уточни той.

Независимо дали ще влезе в сила концесионният договор за “Тракия” и отсечката от Калотина до София ще е част от него, фонд “Републиканска пътна инфраструктура” започва да удвоява трасето преди границата, защото положението там е много сериозно, коментира директорът на фонда.

Възложена е оценката за въздействие върху околната среда (ОВОС) на други два големи инфраструктурни проекта – автомагистрала “Черно Море” и “Хемус”.

Очаква се до 2 месеца да е готова екологичната оценка и магистрала “Струма”, коментира Веселин Георгиев.

През годината трябва да влязат в експлоатация и 22 км от магистрала “Марица”.

Основната цел на дружеството, което стопанисва шосетата в страната, е да подготви документите за усвояване на средствата за пътища, предвидени по две оперативни програми – “Транспорт” и “Регионално развитие”. Общата сума за пътната инфраструктура по двете програми е над 1,3 млрд. евро, каза Веселин Георгиев.

Споделяне

Още от Бизнес