Строителството в курортите може да провали сезон 2005

Летният туристически сезон догодина е пред провал, ако не се реши проблемът със строителството по черноморските курорти, обяви за пореден път във вторник зам.министърът на икономиката Димитър Хаджиниколов.

Повече не трябва да се допуска строителството в курортите да продължава и през активния сезон, както сега се случи със "Слънчев бряг и "Златни пясъци", заяви Хаджиниколов, който наблюдава ресора.

Зам.министърът бе поканен от браншовите туристически организации, които във вторник оповестиха инициативата си за национална дискусия за устойчивото развитие на българския туризъм до 2010 г. Дискусията ще се проведе в края на октомври т.г.

Освен неспазването на сроковете със строежа на нови хотели и заведения по курортите, като друг основен проблем бе поставен и въпросът с разрастващата се проституция. Това е проблем не само на туристическите курорти, а за цялата страна, призна зам.-министърът на МВР Бойко Коцев и се оправда с нормативната база. По думите му, без необходимите законодателни промени полицията е безсилна да се пребори с проституцията.

Коцев съобщи още, МВР е командировало 350 свои служители в Бургас и Варна във връзка с безопасността на туристите по Черноморието.

Също във вторник министерството на икономиката оповести данните за туризма през първата половина на тази година.

1.497 млн. чуждестранни туристи са почивали в България през първите шест месеца, което е с 21.27 % повече от същия период на миналата година. Общо страната ни са посетили 1.782 млн. чуждестранни граждани (без транзитно преминалите), което е с 21.17 % повече в сравнение с периода януари - юни 2003 година.

Гърция продължава да води класацията по брой туристи, посетили България, следвана от Германия, Великобритания и други. Продължава тенденцията туристите от Европейския съюз (без новоприетите) да се увеличават с изпреварващи темпове спрямо останалите пазари.

По предварителни данни, приходите от международен туризъм за първите четири месеца на 2004 г. са 262.6 млн. евро, което е с 30.26 % повече от същия период на миналата година. Разходите на българите за пътувания в чужбина са общо 213.8 млн. евро, 48.8 млн.евро е положителното салдо на приходите от международен туризъм.

Споделяне

Още от Бизнес