Студент, забравен в килия в САЩ, получи обезщетение от 4.1 млн. долара

Американски студент, забравен пет дни без храна и вода в затворническа килия в САЩ, получи обезщетение от 4.1 милиона долара от американските власти, предадоха световните агенции, като се позоваха на американски всекидневници.

Двадесет и пет годишният Даниъл Чун оцелял в килията, пиейки урината си, след като бил задържан от агентите на Американската агенция за борба с наркотиците (ДЕА). Той бил отведен в килия без прозорец и с площ 1.5 метра на 3 метра.

Студентът от Сан Диего пушел канабис при приятел през април 2012 г., когато на мястото се появили агентите на ДЕА и задържали няколко души. Даниъл бил разпитан за кратко, после върнат в килията си в ареста. Трябвало да бъде освободен, но агентите го забравили, закопчан с белезници.

Студентът успял да се измъкне от белезниците, но не и от килията. Той викал за помощ, но никой не го чул. Бързо започнал да губи тегло и да има халюцинации от глад и жажда. Накрая сметнал, че ще умре в килията, счупил очилата си и започнал да дълбае със стъклото по ръката си думите: "Съжалявам, мамо", пише БТА. Накрая Даниъл все пак бил открит, напълно обезводнен и покрит с екскременти.

Той бил приет незабавно в болница, където се възстановявал пет дни.

След като бил изписан от болницата, Даниъл подал жалба в съда. Американското министерство на правосъдието обаче постигнало извънсъдебно споразумение с него и одобрило изплащането на обезщетението от 4.1 милиона долара за понесени морални и физически щети.

Споделяне

Още от България