Информация във "Фейсбук" предизвика сериозен конфуз

Студенти от ТУ очакват бонус оценки покрай посещение на Плевнелиев

От ръководството на ВУЗ-а отричат, че ще повишават успех срещу присъствие

Студенти от ТУ очакват бонус оценки покрай посещение на Плевнелиев

Придавайки тежък соц привкус на традицията от царско време, когато успехът на учениците се завишавал с 1 единица при раждане на престолонаследник, преподавателка от катедра "Компютърни системи" обещала на възпитаниците си да увеличи по същата схема оценките им на предстоящ изпит, ако уважат лекция на президента Росен Плевнелиев в понеделник.

 

Това става ясно от съобщение в "Група на Технически университет София, специалност "Компютърни системи и технологии", Поток 8-9, Випуск 2009 – 2013" във "Фейсбук", публикувано преди ден от млада студентка.

"Доц. Алексиева ни информира, че президентът ще бъде в университета в понеделник и ще следи чрез камерите лекциите в различни зали и колко са пълни те. За да може да ни събере, доц. Алексиева ще даде бонус на присъстващите – 1 единица над оценката от изпита. Като това важи и за тези, които имат 2. Ако дойдат на лекцията и имат 2 на изпита, ще имат 3. Лекцията ще е в 1406", гласи любопитната информация, написана на латиница.

От ТУ обаче категорично отрекоха пред Mediapool доц. Алексиева да е имала подобен подход към събитието. От университета дори се усъмниха, че студентката, пуснала информацията за повишаването на оценките, действително съществува. Обясниха, че просто са попитали преподавателката дали е давала такива обещания, а тя отрекла.

Уточниха и, че държавният глава няма да изнася лекция в ТУ, а ще разгледа камерите, чрез които се практикува дистанционна форма на обучение. "Всички студенти биха се радвали да видят президента", добавиха от ВУЗ-а.

Плевнелиев ще посети ТУ на 26 ноември, понеделник, за да открие тържествено Седмицата на IT индустрията в университета. Това е упоменато и в официалния сайт на висшето училище. Там обаче няма никаква индикация за това дали преподавателите смятат да стимулират студентите към масово присъствие.

Държавният глава ще посети ТУ на 26 ноември, понеделник, за да открие тържествено Седмицата на IT индустрията в университета. Това е упоменато и в официалния сайт на висшето училище. Там обаче няма никаква индикация за това дали преподавателите смятат да стимулират студентите към масово присъствие.

"Тържествената церемония започва в 11:00 ч. във фоайето на учебен блок 12. От 11:15 до 12:00 ч. Президентът ще посети нови научни и иновационни лаборатории на университета", гласи единствено информацията за височайшето посещение.

Кратко проучване на Mediapool сред възпитаници на Техническия университет показа, че доц. Алексиева води курсове по "Програмни езици", "Семантичен web" и "Агент-базирани технологии". Затова и "промоцията" към склонните да отдадат почит на президента Плевнелиев се отнася само за положилите изпит по Агент-базирани технологии от поток 1.

Не по-малко любопитна е и дискусията под въпросното съобщение в социалната мрежа, където очаквано се забелязват и подчертано подигравателни коментари. Например: "Цветанов е дал милиони за подслушване, нали трябва да се тества апаратурата..." или "...то добре, че не идва Бойко, тогава направо дипломите щяха да се раздават". Има обаче и песимисти, които веднага изказват подозрения, че след благополучното посещение на държавния глава доц. Алексиева може и да се отметне за единицата.

Предстоящата визита на Плевнелиев съвсем не е първата подобна в ТУ. Президентът откри по покана на ректора проф. д-р инж. Марин Христов учебната година на 1 октомври. Афинитетът на Плевнелиев към този университет съвсем не е случаен, тъй като той е завършил там модерната през 80-те години специалност "Изчислителна техника". През октомври 2010 г. пък лично премиерът Бойко Борисов и образователният министър Сергей Игнатов присъстваха на тържествения Академичен съвет на Техническия университет по случай 65-ата му годишнина.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?