Студенти ще теглят държавно гарантирани кредити до 2 500 лв.

Студенти редовно обучение и докторанти до 35-годишна възраст, български граждани, ще имат право на преференциални кредити за обучение в размер между 500 и 2 500 лв. Това предвижда проектозаконът за студентското кредитиране, приет в сряда от Народното събрание на първо четене.

Държавата ще гарантира студенските кредити с 25 на сто от главницата или лихавата на тегления заем. Хазната ще поеме и част от обезпечението на кредита.

При обсъждането на проектодокумента, депутатите от различните парламентарни групи защитиха тезата, че трябва да има равнопоставеност между държавните и частните ВУЗ-ове при кредитирането на студентите. Най-вероятно това ще бъде записано в окончателния текст на закона.

Условие за гарантиране на заема на студента от държавата е той да има успех на 4. Проектозаконът предвиждаше кредитоискателите да не получават стипендия, но това изискване ще отпадне до второто четене на документа.

Погасяването на заема ще започва шест месеца след края на обучението на студента.

Според Татяна Калканова от НДСВ не се предвижда възможност държавата да погаси целия заем в случай, че студентът има финансови затруднения.

Хазната обаче ще поема изплащането на заема в случай, че при студента или докторанта настъпи 90 процента нетрудоспособност.

Студентското кредитиране се очаква да започне през следващата учабна 2005-2006 година, каза образователният министър Игор Дамянов.

Вероятно той ще стартира пилотно за най-търсените специалности на пазара на труда като компютърни технологии и инженери, каза Татяна Калканова. Тя допълни, че се очаква голям интерес от страна на търговските банки, с които тепърва ще се преговаря за конкретните условия за отпускането на заемите.

Заместник-финансовиятминистър Кирил Ананиев каза, че вече има предварително становище на Комисията за защита на конкуренцията, че със закона няма да се подпомагат от държавата финансово-кредитните институции, а студентите.

От ОДС и БСП възразиха срещу приетия законопроект и го определиха като предизборен. От левицата обясниха, че това е проект, който те са отхвърлили преди време. Петър Жотев от ОДС коментира, че в този вариант проектозаконът рискът се носи изцяло от държавата. Механизмът на кредитирането не е изчистен и ни връща 10 години назад, каза Жотев.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли партия на Кирил Петков и Асен Василев и ще гласувате ли за нея?