Суматохата е добре дошла за Първанов

Суматохата е добре дошла за Първанов

Швейцарският всекидневник “Нойе цурихер цайтунг” пише, че суматохата около освобождаването на българските медицински сестри е добре дошла за президента Георги Първанов след разкритията за връзките му с комунистическите тайни служби.Вестникът, цитиран от германското радио Дойче веле, отбелязва, че либийското правителство е подложило на остра критика освобождаването на българските медицински сестри и е заплашило с правни последствия. Междувременно в София официалните власти се стремят към максимална сдържаност, след като на пресконференция в събота либийският министър-председател Али Хамуди и външният министър Шалгам изразиха гнева си по повод помилването.

През последните години София провежда тиха дипломация с Триполи, която бе чута действително едва тогава, когато водещи държави от ЕС се заеха с освобождаването на медиците. И в момента няколкостотин български граждани работят в Либия. И заради тяхната сигурност София не може да си позволи твърде висок тон, а е загрижена повече за разбирателството.

Особен талант в изкуството на тихата дипломация демонстрира българският президент Георги Първанов, едва след чието посещение в Либия през март 2005 г. се стигна до известно раздвижване на нещата.

Същевременно похвалните слова през тези дни му идват много добре, точно както и цялата суматоха около освобождаването. Тъй като неотдавна стана известно, че на младини е бил вербуван за информатор от комунистическите тайни служби. В другите източноевропейски държави членки на Европейския съюз подобно експлозивно разкритие би довело до непосредствени последствия, в България до момента не се е случило нищо.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?