Сумите в тефтерчето на Иванчева са вписвани от Петко Дюлгеров, твърдят експерти

Сумите в тефтерчето на Иванчева са вписвани от Петко Дюлгеров, твърдят експерти

Апелативният спецсъд прие в сряда спорна почеркова експертиза по делото "Иванчева", в която се казва, че в тефтерчето на Десислава Иванчева са вписвани суми, а почеркът е на Петко Дюлгеров. Екпертизата бе оспорена от защитата по много причини, съобщава "Дневник". Тефтерчето е част от доказателствата по делото и на първа инстанция бе изследвано. Тогава вещите лица подчертаха, че някои от записките в него не са написани нито от Иванчева, нито от Петрова. Те не можаха да кажат още кой е писал в него.

Тефтерчето на Иванчева се превърна в основно доказателство още на първа инстанция. Причината е, че прокуратурата обяви, че в него са водени записки, свързани с подкупа – сметки за квадратурата на проектите на изнудвания бизнесмен Александър Ваклин и евентуалните суми, които да му се поискат. Разследващите посочиха следната записка:

"① В – 12.500х15
I 12 500 х 15 – 187 500
40 000 х 10 – 400 000 …."

Според назначената експертиза обаче числото "40 000" не е писано от Иванчева. Според прокуратурата Иванчева е смятала застроената площ и съответно – подкупа, който е поискала от строителния предприемач Александър Ваклин. Защитата на Иванчева отхвърля това твърдение.

Пред апелативния съд Десислава Иванчева обясни, че тефтерчето изобщо е компрометирано като доказателство, тъй като по време на разследването до него са имали достъп всички следователи.

Адвокатите на тримата подсъдими оспориха заключението, изслушано днес. Те са на мнение, че вещите лица не са компетентни да изготвят такава експертиза.

Единият е регистриран като юрист, другият е вписан като криминалист, а третият бил с технически познания по фотография. Пред съда експертите обясняват, че за сравнението на почерка са използвали стари документи от 2007 и 2008 г. от архива в "Младост" и Столична община, които не са част от делото. Петко Дюлгеров е бил кмет на района през този период.

Числата в тефтерчето на Иванчева са записани през 2018 г. Според адвокатите и с просто око се вижда разликата между почерка в тефтерчето на Иванчева, образеца от Дюлгеров и документите от двете общини.

Въпреки възраженията на адвокатите съдът прие заключението на експертите, а на следващото заседание се очаква тримата подсъдими да дадат обяснения, след което да започнат финалните пледоарии.

На първа инстанция тримата подсъдими по делото бяха признати за виновни за искане на подкуп. Бившата районна кметица на "Младост" Десислава Иванчева получи 20 години затвор, 15 години е присъдата за заместничката ѝ Биляна Петрова и 12 г. затвор за Петко Дюлгеров. Те бяха признати за виновни за поискан подкуп от 187 500 евро от строителния предприемач Александър Ваклин.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?