Сваляне на номерата на автомобила при нелегален превоз

Сваляне на номерата на автомобила при нелегален превоз

Нелегалният превоз на пътници ще бъде наказван драстично. При първо прегрешение санкцията ще е сваляне на предните регистрационни номера на превозните средства за 6 месеца. При повторно нарушение нелегалният превозвач ще се разделя с предните номера на колата си за 12 месеца. Това обяви във Варна пред участниците в кръглата маса срещу нелегалните превози министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Александър Цветков.

Представители на повече от 70 транспортни фирми от цялата страна предупредиха министъра, че секторът е пред фалит заради огромния брой нелегални таксита, частни коли и бусове, които возят на черно по улиците на страната. Според изчисленията на варненските превозвачи загубите за хазната от сивия сектор в транспорта всяка година са най-малко 25-30 млн. лв.

Огромните мащаби на проблема и многото нелегални таксита признаха и представители на Националната федерация на таксиметровите водачи във Варна. Те обаче се обявиха категорично против въвеждането на таван в цените за таксиметрови превози. Според собствениците на жълтите коли, ако има таван, трябва да има и минимална цена, фиксирана от държавата.

"Всяко десето такси в страната е нерегламентирано или вози на спекулативно завишени тарифи”, контрира министър Цветков. Въпреки отпора на таксиметровите фирми и заканата им, че ще поискат санкции за България от ЕК, министърът бе категоричен, че ще настоява за таван в цените на таксиметровите превози, за да бъдат гарантирани правата на потребителите.

Пълна подкрепа в битката срещу черните курсове обещаха и народните представители от ГЕРБ във Варна. Те декларираха готовност да коментират както промените в нормативната уредба на транспортния бранш, така и искането на легитимните превозвачи за обявяване на нелегалния превоз за криминално деяние.

Промените в Закона за автомобилните превози предвиждат още отнемане на лиценз на превозвач, който не спазва срока за представяне на доказателства за финансова стабилност. Ще се редуцира броят на автобусните курсове в страната. Въвежда се изискване за минимална и максимална възраст на шофьорите, които возят деца – те не могат да са под 25 и над 60 години.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес