Свързани с атаките в Кобар ислямисти бяха застреляни в Саудитска Арабия

Саудитските сили за сигурност застреляха в сряда двама ислямисти, свързани с терористичните атаки в град Кобар през уикенда, когато 22 -ма заложници загинаха.

Същия ден срещу двама американци, инструктори в саудитската Национална гвардия, останаха невредими след като срещу тях беше стреляно в саудитската столица Рияд, предадоха световните агенции. Нападателите са избягали.

Имената на двамата загинали ислямисти не се съобщават. Те били убити след престрелка в западния град Таиф, близо до Мека.

От няколко дни саудитските служби издирват трима терористи, избягали след операцията на командоси в Кобар, която сложи край на кризата със заложниците в неделя. Никой от служителите на реда не е пострадал при престрелката в сряда, съобщи министерството на вътрешните работи.

Наскоро Ал Каида отправи нови заплахи да "изчисти" Арабския полуостров от немюсюлмани.

Към момента не е ясно как двамата убити в сряда са били свързани с клането н Кобар, но саудитската телевизия Ал Арабия предаде, че те били бойци на Ал Каида. У тях са били открити оръжия и боеприпаси, а единият бил преоблечен като жена, съобщи Ал Арабия.

Все още не е ясно как въоръжените ислямисти са успели да проникнат в силно охранявания луксозен комплекс Оазис в неделя, когато бяха взети чуждестранни заложници.

Водачът на групата бе ранен и арестуван, съобщи саудитското вътрешно министерство.

Би Би Си предаде, че западните граждани се чувстват несигурни в Кобар, в очакване на евентуални нови атаки в техните жилищни сгради.

Към момента е ясно, че в страната има няколко звена на Ал Каида, но няма никакви данни за това къде или кога ще осъществят следващия си удар.

Споделяне

Още от Свят