Плевнелиев за спасяването на българските евреи:

"Светът ще ни уважава, когато покажем фактите, а не когато премълчаваме"

Президентът Росен Плевнелиев с генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова

Светът ще ни уважава тогава, когато покажем фактите, а не когато премълчаваме един или друг аспект, заяви президентът Росен Плевнелиев, коментирайки спасяването на българските евреи през Втората световна война.

"Доброто име на България се кове и с нашата уникална история, показана по подходящия начин на света. Когато кажем, че сме спасили всички евреи в България, веднага се поставя въпросът за евреите от Егейска Тракия и Вардарска Македония. Това за мен е много голяма тема, не може България 70 години да не успява да посочи много ясно фактите и документите, които стоят зад тях", продължи президентът Плевнелиев във Франция, където е на официално посещение.

"Истината е категорична и показва, че България не е била в състояние и не е имала предпоставки да спаси живота и на евреите във Вардарска Македония и Беломорска Тракия, но от друга гледна точка е постигнала нещо изключително, което никой друг не е направил - да спаси над 48 600 живота", каза още Плевнелиев.

Той съобщи, че темата е била сред основните при срещата му с генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова и че ще залегне в предстоящия по-късно разговор с президента на Франция Франсоа Оланд.

"Това, което не се знае, е, че българските консулства в Европа са издали над 15 000 транзитни визи на евреи, въпреки разпоредбите на министъра на външните работи през 1943 г., с което са спасили над 15 000 човешки живота", заяви Плевнелиев.

Президентът определи спасяването на българските евреи като забележителна проява на истинско гражданско общество. Той отбеляза, че няма друга държава в Европа, успяла да спаси всички свои евреи в най-тъмните времена на човешката история през Втората световна война.

На 27 януари се отбелязва Международният възпоменателен ден на Холокоста, чиято тема тази година е "Спасяването на живот по време на Холокоста: смелостта на състраданието”.

Държавният глава и водената от него делегация, придружени от Ирина Бокова, посетиха в понеделник Мемориала на Холокоста във френската столица. Преди това президентът Плевнелиев и Ирина Бокова разговаряха в централата на ЮНЕСКО в Париж.

"Често казваме, че България е много богата с културно-историческото си наследство, коя ли не цивилизация е преминала по нашите земи и е оставила своите следи. Трябва да го покажем на света по същия начин, по който искаме да покажем уникалния подвиг със спасяването на българските евреи", добави Плевнелиев.

Имаме вече девет обекта, които са регистрирани като световно материално и културно наследство от ЮНЕСКО, но имаме повече, които да покажем - тракийските гробници, белоградчишките скали. В нематериалното наследство имаме Бистришките баби, но може да се добавят чипровските килими, фестивалът в Копривщица, кукерите от Перник и Разлог, добави президентът.

Той съобщи, че с генералния директор на ЮНЕСКО са разговаряли за програмата "Памет", която позволява България да регистрира като световно наследство документи, като Асаманиевото евангелие.

Гордеем се изключително много с генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова, тя има невероятно добро име по света, това също не използваме добре, посочи президентът Плевнелиев.

Споделяне

Още по темата

Още от България