Светият синод е за шамарите като възпитание и срещу абортите

Църквата иска задължителни часове по религия и е против сексуалното образование

Сн. БГНЕС

Светият синод на Българската православна църква използва проекта на Национална стратегия за детето, за да поиска отново забрана за абортите и задължително изучаване на религия в училище.

В своя позиция по документа, публикуван за обществено обсъждане от Държавната агенция за закрила на детето, църквата се обяви срещу ограничаването на правата на родителите при избора на възпитателни методи спрямо децата. В стратегията е записано, че родителите не могат да упражняват психическо или физическо насилие срещу малчуганите.

Според църквата обаче "стратегията трябва да доуточни забранените форми на насилие, за да не бъде злоупотребявано с ролята на "жертва", включително и от самите деца, в случаите, когато родителите използват допустими вербални или физически средства за корекция на детското поведение". В становището се казва още, че със стратегията се дават прекалено големи права на децата за сметка на тези на техните родители.

Църквата се обявява и срещу текстовете, свързани със сексуално образование на децата.

Почти същите мотиви изложи Светия синод и преди 7 години, когато беше предложен проект на Закон за детето. Тогава отново беше поискана забрана за абортите и се подчертаваше, че децата получават прекалено разширени права. В крайна сметка законът не беше приет.

Сега църквата заявява, че се изказва по проекта на стратегия за детето "като грижовна майка".

Срещу абортите

Според Светия синод стратегията трябва да включва законови промени за забрана на абортите, за да се гарантира правото на живот на детето от момента на неговото зачеване.

"Никаква причина, освен най-тежки и необратими заболявания на майката като остро изразена олигофрения, придружена с инвалидност и фатална недостатъчност на органните функции (непозволяващи пълноценното износване на дете), или напр. малформативни отклонения при самия плод като аненцефалията (заченато дете без глава), които правят по-нататъшния му живот и развитие невъзможни, не може да оправдае разрешеното от държавата и планирано унищожаване на детски живот в утробата на майката с голям риск за нейния живот и третирането на убитите деца като "болничен отпадък", пише в позицията.

Задължително религиозно образование

Според църквата, за да се преодолее проблемът с детското насилие и с "непрекъснатото увеличаване на наркотичната и други зависимости сред децата", в училище задължително трябва да се изучава религия. "По-успешно е да се работи по превенция на детското насилие чрез преподаване на християнските добродетели кротост, милосърдие, любов към ближните, отколкото по преодоляването на разрушителните последствия от вече извършеното насилие", смятат от синода.

Българската православна църква се обявява и срещу заложеното в стратегията сексуално образование. "Така също на младежите и девойките следва да се преподава, че най-добрата контрацепция е въздържанието в интимния живот, съответно на възрастта и семейния им статус, а не сексуалната всепозволеност при употребяване на контрацептивни средства преди и извън брака", смятат от синода. Според становището не трябва да се учат децата, че абортът е суверенно право на майката, а двама души могат да живеят без брак.

"Трябва да бъдат преосмислени принципите за ранно сексуално обучение в и извън училищата. Програмите, свързани със "здравословен начин на живот, сексуално поведение и здраве" на децата в предучилищната група и училище, не бива да се връчват в ръцете на държавни служители, на неправителствени организации (често про-LGBT ориентирани НПО) и на "педагози" със съмнителни убеждения, без да е поискано изричното съгласие на родителите. Защото в световен план все повече нараства процентът програми, които включват поощряване на сексуалната разкрепостеност, алтернативните сексуални ориентации, експериментирането в сферата на интимния живот, промяната на пола и абортите", пише в становището.

В него на практика се казва, че родителите имат право да избират как да възпитават децата си, включително и с "допустими вербални или физически средства за корекция на детското поведение". Тоталната забрана за физическо и психическо насилие над децата се определя като отнемане на права.

Според Светия синод заложените нови методи на възпитание и образование на децата били привнесени отвън и не отговаряли на консервативните ценности на българското общество.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?