Светлозар Лазаров сравни интеграцията на ромите у нас с тази на турци и араби в ЕС

Гетата са пряка заплаха за националната сигурност, обяви координаторът на "Атака"

Светлозар Лазаров сравни интеграцията на ромите у нас с тази на турци и араби в ЕС

Бившият главен секретар на МВР и настоящ координатор на партия "Атака" Светлозар Лазаров възприема българските роми като чужденци в родината си, сравнявайки тяхната интеграция в българското общество с тази на турците или арабите в европейски страни.

Коментирайки ромските гета като потенциална заплаха за националната сигурност, той заяви пред БНР, че при т.нар. "интеграция на ромите" са били пренесени всички недъзи на ЕС, защото в Европа, по думите му, няма нито интегриран турчин, нито интегриран арабин, нито интегриран циганин.

"В момента в гетата имаме една циганизация, последваща ислямизация, с всички предпоставки за радикализация на циганските гета и това е пряка заплаха за националната сигурност на страната", допълни мрачната си прогноза бившият служител на Специализирания отряд за борба с тероризма, Националната служба за сигурност и ДАНС. По думите му описаният "процес на ислямизация и радикализация е бомба със закъснител, която поставя вече тези конфликти на съвсем друга плоскост".

"В началото на прехода, след деиндустриализацията на държавата, имаше по-незначителни случаи на битова престъпност. Впоследствие развиха по-сериозна криминална дейност, а на по-късен етап се създадоха и първите организирани престъпни групи, включиха се и в трансграничната организирана престъпност. Престъпност, която се развива на кланова, родова основа в затворена система, която в определени периоди воюваше и помежду си. На по-късен етап ситуацията в гетата се маргинализира", продължи да анализира връзките между етническата карта и престъпността Лазаров.

Той прогнозира още, че конфликтите между ромските гета и останалата част от българското население ще стават все по-ожесточени, допускайки, че те могат да преминат дори към противопоставяне на верска основа.

Бившият главен секретар на МВР в кабинета "Орешарски" Светлозар Лазаров е свързван най-вече с провалената акция на МВР по задържането на барикадиралия се Петко Петков в Лясковец, когато загина баретата Емил Шарков, а трима негови колеги бяха ранени. Той бе отстранен от поста в първите месеци на кабинета "Борисов 2" след съпротива на министър-председателя, довела до оставката на тогавашния вътрешен министър Веселин Вучков. Тогава Борисов обяви, че според него Лазаров е "преминал през силен личностен катарзис", след като година по-рано бе на мнение, че Лазаров е "олигофрен", който "получил само за една нощ четири генералски звезди".

В момента Лазаров е национален координатор на партия "Атака", втори човек след лидера Волен Сидеров. "Атака" е част от "Обединени патриоти", коалиционните партньори на ГЕРБ в управлението.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?