Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Световната банка отпусна първите $150 млн. от програмата за подкрепа на реформата

0 коментара

Световната банка одобри късно снощи Програмен заем за преструктуриране (PAL), който е на стойност 150 милиона щ.д. Това е първият транш от тригодишната програма за подкрепа на реформите в българската икономика. Днес споразумението бе подписано от министърът на финансите Милен Велчев и директорът на Световната банка за България Андрю Воркинк.

Световната банка е планирала да отпусне още два заема от 150 млн.щ. долара по тази програма до 2005 г. или общо 450 млн. щ. долара. PAL 1 ще бъде отпуснат в евро, с 16-годишен падеж и 6 годишен гратисен период.

Цялостната подкрепа на международната финансова институция за периода 2003 - 2005 г. е 750 млн. щ.долара, като останалите 300 млн. щ.долара ще бъдат отпуснати за подпомагане на реформите в конкретни области- образование, здравеопазване, земеделие и т.н.

В съобщението до медиите, разпространено след решението на борда на директорите се казва, че България е изправена пред няколко важни предизвикателства - високо ниво на безработица, необходимост от овластяване на обществени групи, които не са усетили ползата от сегашния ръст в икономиката, както и укрепване на управленските и пазарните институции в контекста на интеграцията в ЕС.

Очаква се успешното провеждане на реформите да доведе до среден годишен ръст от 4,5-5 процента, намаляване на бедността с една втора, снижаване на нивото на безработицата до 12-14 процента до 2005 г., както и до значителен напредък в присъединяването към ЕС.

PAL 1 е насочен към подобряването на стопанския климат, преструктуриране на инфраструктурните сектори и по-нататъшно задълбочаване на финансовия сектор.

PAL 2 има за основна цел укрепването на държавната администрация, съдебната система и инициативи срещу корупцията, а PAL 3 ще постави ударението върху изграждането на човешкия капитал и подобрения в предоставянето на социални услуги.

Средносрочната програма, подкрепена от PAL, е изградена върху пет стълба. Първият предвижда структурни реформи с ударение върху преструктурирането на секторите енергетика, железопътен транспорт, телекомуникации и водоснабдяване.

Друг стълб е установяване на благоприятна пазарна бизнес среда. Тук като най-важна задача е определено подобряване на възможностите за навлизане и излизане от пазара и намаляване на административните разходи за стопанска дейност, подобряване на публичните услуги и продължаване на реформите в съдебната система.

Третият стълб е усъвършенстване на финансовата система, като се премахнат пречките пред по-активното кредитиране от банките и чрез развитие на финансовите пазари.

Следващата задача, договорена между Световната банка и правителството, е подобряване управлението в публичния сектор, включително реализирането на стратегията за борба с корупцията, укрепване на местните власти и реформи в публичната администрация и съдебната система.

Петият стълб е свързан с инвестиции в човешкия капитал и укрепване на социалните програми, с ударение върху образование, здравеопазване и пенсионна реформа и ефективността на социалното подпомагане.

Очаква се до 2005 г. безработицата да намалее с 25% от сегашното си ниво и да достигне 12%, каза след подписването Андрю Воркинк. Според него постигнатият през последните пет години икономически растеж от 4,5% годишно е предпоставка за намаляване на безработицата и говори за създаване на нови работни места.

Едно от условията за одобрението на този заем беше приватизацията на големите предприятия в България, сред които са "Булгартабак" и БТК. Според Андрю Воркинк бордът на директорите на СБ е преценил, че 2003 г. също е разумен срок за приключването на сделките за "Булгартабак" и БТК и не трябва да се бави допълнително отпускането на първия транш от трите заема.

Той каза, че правителството е предприело всички мерки, които са по силите му, за да реализира приватизацията на "Булгартабак".

Министърът на финансите Милен Велчев заяви, че това е най-голямото финансиране на България от международните финансови институции в рамките на мандата на това правителство. Той рипомни, че цялата програма на Световната банка за следващите три години е за 750 милиона долара и условията са много по-изгодни от пазарните условия за заемане на средства.

Заемът няма конкретно предназначение и правителството е свободно да изразходва средствата по своя преценка за обичайните разходи на държавата - социални програми, пенсии, работни заплати, издръжка на държавата и т.н. Велчев прогнозира, че хората реално ще усетят по джоба си това финансиране, защото заема ще даде възможност да се увеличат по-сериозно пенсиите и да се подобри бизнессредата.

Андрю Воркинг съобщи за резултати от съвместно проучване на Световната банка и Европейската банка за възстановяване и развитие сред стопанските субекти в 27 страни от Източна Европа и бившия Съветски съюз, което показва постоянно снижаване на нивото на корупция в България. Той каза, че намаляването на корупцията в нашата страна е по-осезателно, отколкото в много други страни, които са участвали в проучването.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

0 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.