Робърт Зелик в навечерието на оттеглянето си:

Световната банка подпомага българските банки заради кризата в Гърция

Според финансовото министерство такава помощ няма, но в нашите банки са 250 млн. евро заеми по проекти

Робърт Зелик

Ръководителят на Световната банка Робърт Зелик заяви, че оглавяваната от него международна финансова институция увеличава помощта си за банковата система на България и се опитва да предотврати недостига на кредити в Югоизточна Европа.

В интервю за британския вестник "Обзървър" Зелик, на когото остават броени дни на поста, казва, че дълговият проблем в ЕС може да удари периферните страни и развиващите се икономики.

Защитни мерки се предприемат и за търгуващи с Европа държави от Северна Африка и франкофонските страни от Западна Африка, казва Зелик.

"Несигурността на пазарите започва да увеличава риска за развиващите се икономики. Вторичните ефекти правят живота по-труден за всички и Световната банка се концентрира върху проекти, които да продължат с подходящите инвестиции, както и да защитим най-слабите, ако има втора глобална криза", обяснява Зелик.

Той предупреди лидерите на Г-20 на започващата в Мексико среща, че Европа заплашва да повтори ефекта от рухването на американската инвестиционна банка "Лемън Брадърс" (Lehman Brothers) през 2008 г. и да предизвика втора глобална криза с тежки последици за развиващите се държави.

Призовавам тези страни да се готвят за последиците от критични събития в еврозоната, допълва американецът по повод на парламентарните избори в Гърция.

В отговор на изявлението на Зелик, че Световната банка не само подпомага българските банки, но и увеличава помощта си за тях, от Министерството на финансите заявиха, че в "настоящия момент Международната банка за възстановяване и развитие (финансова институция към Световната банка - бел. ред.) не финансира чрез заеми или безвъзмездни помощи банкови институции в Република България".

"Не се предвижда и договаряне на държавно финансиране за подобни операции", се казва още в позицията на министерството.

От финансовото ведомство напомнят, че "действащите в момента проекти, финансирани с държавни заеми от МБВР за България, са на стойност около 251 млн. евро. Те финансират инвестиции в областта на: рехабилитация на пътната инфраструктура, улесняването на търговията и транспорта, развитието на общинската инфраструктура в областта на водите и в социалното включване".

От министерството допълват, че "в момента се отчита подобрено изпълнение на проектите и ускорено усвояване на средствата по съответните операции от страна на изпълняващите министерства и ведомства. Следва изброяването им - министерства на регионалното развитие, на социалната политика, на финансите и пътната агенция.

Споделяне

Още от Бизнес