Световната банка: Възстановяването в Източна Европа е слабо и уязвимо

България е по-зависима от външните условия за икономическото си възстановяване главно заради валутния си борд, смятат водещи експерти за Източна Европа на Световната банка, цитирани от "Дойче веле" в понеделник.

Икономическото възстановяване в Източна Европа и Централна Азия ще е толкова различно за отделните държави в региона, колкото различна беше в тях и кризата, заявиха те на специален брифинг през уикенда за икономическото състояние на Източна Европа и Централна Азия.

Специалистите от банката повториха опасенията на Международния валутен фонд, че възстановяването в региона е започнало, но е нестабилно, а безработицата остава висока. Президентът на Световната банка за Източна Европа и Централна Азия Филип льо Уеру посочи, че положителните цифри на предвиждания за региона растеж от 3.9 на сто тази година се дължат главно на силни икономики като Полша, Русия и Турция.

"Възстановяването започна, но не е много силно. По-скоро е слабо, неравномерно, ред държави в района остават на негативна територия. Някои имат много, много забавено възстановяване. Друга лоша новина е, че засега няма никакво намаляване на цифрите за безработицата", коментира Уеру, цитиран от "Дойче веле".

Главният икономист на Световната банка за региона Индермит Гил също подчерта, че започналото възстановяване е слабо и уязвимо и продължава да зависи до много голяма степен от състоянието на останалите световни пазари. То ще бъде водено най-вече от успеха на износа за Западна Европа, изтъкна той.

"Икономиките на региона се свързваха още по-тясно със Западна Европа по време на кризата, така че растежът след кризата ще зависи изключително много от това какво става в Западна Европа", смята Гил.

Главният икономист на Световната банка даде пример с България, която има валутен борд и не може да девалвира валутата си, за да насърчи повече растеж.

България трябва да разчита на растежа си на тази част на света, с която има най-много търговия. Главната търговия на страната е с Гърция и с други държави от Европейския съюз. Така че за България фактът, че в Западна Европа има забавяне на растежа, създава много голям проблем както по отношение на растежа, така и на преките чужди инвестиции.

Експертите на Световната банка са особено разтревожени от размерите на безработицата в региона и от лошите перспективи за трудовата заетост.

"Нашата груба преценка е, че регионът няма да възстанови работните места, изгубени по време на рецесията, чак до 2012 г. и дори по-късно", коментира Гит.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес