Световни лидери дали подкрепа за ново управление на ГЕРБ

Световни лидери дали подкрепа за ново управление на ГЕРБ

Световни лидери дават подкрепата си за управлението на ГЕРБ в лични разговори с премиера в оставка Бойко Борисов. Информацията за тях идва от информационната служба на правителството и от пресцентъра на ГЕРБ.

След като в сряда генералният секретар на ООН Бан Ки-мун изразил надежда, че Борисов отново ще управлява, в четвъртък това направиха председателят на групата на Европейската народна партия (ЕНП) в Европейския парламент Жозеф Дол изказа подкрепата си за управлението на ГЕРБ и британският премиер Дейвид Камерън.

Партията на Борисов е член на ЕНП. Във вторник, когато премиерът обясняваше, че няма никакво намерение да подава оставка, Борисов обясни, че най-редовно си говори с Кемърн и Обама по телефона. Тогава обаче беше звъннал на руския президент Владимир Путин.

По-късно към 18 часа кураж на Бойко Борисов е дал и премиерът на Израел Бенямин Натаняху.  "В Израел харесваме и уважаваме смелостта, а ти показа много кураж“, заявил Нетаняху в телефонен разговор с Борисов. Той пожелал на българския премиер успех на изборите и втори мандат на управление.

Камерън: Успех на изборите

“Благодаря за сътрудничеството в рамките на европейските и евроатлантическите структури, благодаря и за приятелството. Пожелавам успех на предстоящите избори“. Това е казал Дейвид Камерън в обаждането си до премиера в оставка Бойко Борисов, съобщи правителствената информационна служба.

Британският премиер е изказал своето възхищение от смелостта за взетото решение да бъде депозирана оставката на българското правителство и подчерта, че уважава изразената от г-н Борисов позиция.

Дол: ГЕРБ гарантира европейското развитие на България

“Решението да подадеш оставка никога не е лесно. Това изисква силата на истинския държавник. ГЕРБ показа, че когато се отнася или става въпрос за националния интерес и за интереса на гражданите, геополитическите, корпоративните и личните мотиватори не могат да определят политическия дневен ред”. Това заявява Жозеф Дол след подадената оставка от от Бойко Борисов, съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ.

Според Дол “това е първото българско правителство, което има смелостта да провежда реформи”.

“В контекста на изключителна икономическа и финансова криза, това правителство положи значителни усилия и успя да гарантира европейското развитие на България. От днес до 2020-та година, благодарение на Борисов и на правителството на ГЕРБ, България ще се възползва от увеличаване на европейското финансиране”, се казва в изявлението на Жозеф Дол.

Увеличението на бюджета за България, постигнато от Борисов, не трябва да бъде пропуснат шанс от гражданите, тъй като това е единственото правителство, което има ясна визия за това какво беше, какво трябва да бъде и преди всичко как трябва да се случи, смята Дол.

Според него това, което е от значение за ГЕРБ е финансовата и политическа стабилност, мирното и активно участие на гражданите и поемането на отговорност за предприетите действия в различните секторни политики.

“Нека българските граждани не позволяват да се превърнат в инструмент на опозицията, да направят своята обективна оценка и да затвърдят европейското развитие на България и нейните млади хора, упражнявайки своето демократично право на глас”, заявява Жозеф Дол.

Бан Ки-мун изразил с надежда Борисов да управлява отново

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун поздравил в телефонен разговор премиера Бойко Борисов за мъдрото и ефикасно управление на държавата през изминалите три години и половина.  Това съобщи правителствената информационна служба.

„Благодаря за прекрасната съвместна работа и за приноса Ви към изпълнението на целите на ООН. Уважавам позицията Ви и Ви поздравявам за  държавното управление и смелото решение“, казал  в обаждането си Бан Ки-мун на Борисов.

По време на разговора генералният секретар на ООН е изразил надежда, че България отново ще бъде ръководена от министър-председателя Бойко Борисов, пише в съобщението на правителствената информационна служба.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?