Световните лидери призоваха за общ фронт за борба с глобалното затопляне

Световните лидери призоваха за общ фронт за борба с глобалното затопляне

Световните лидери всички страни да се включат в усилията за борба с глобалното затопляне. Призивът бе отправен по време на световна среща за климата и устойчивия растеж. Срещата протича във виртуален формат, а неин домакин е Южна Корея, предаде Франс прес.

Форумът ще продължи и утре. Той се фокусира върху публично-частни партньорства, по-специално в развиващите се страни.

Сеул неотдавна обяви намерение да намали финансирането на международни проекти, в които са замесени и въглищата и сега се опитва да играе по-важна роля в борбата с климатичните промени.

"Южна Корея ще изиграе отговорна роля, за да се превърне в мост между развиващите се и развитите страни", заяви при откриването на срещата южнокорейският президент Мун Дже-ин.

Германската канцлерка Ангела Меркел призова страните да елиминират прогресивно зависимостта си от изкопаемите горива, предупреждавайки, че климатичните промени застрашават живота на хората и икономиката също толкова, колкото и пандемията от Ковид-19. Призивът на Меркел дойде малко след като германското правителство прие по-рано този месец план за засилване на амбициите в борбата с климатичните промени, като целта бе постигане на въглеродна неутралност още през 2045 г.

Британският премиер Борис Джонсън пък подчерта, че страните трябва да изпълняват обещанията си в борбата с климатичните промени, защото планетата и хората имат нужда от повече усилия. "Ние се нуждаем от правителства, които няма да дават само обещания за климата и природата, а ще подплатят думите с действия", каза той.

Френският държавен глава Еманюел Макрон каза, че африканските държави трябва да напредват заедно с останалата част на света в борбата с климатичните промени и призова за привличане на мащабни инвестиции във възобновяемите енергийни източници за този континент.

"Не може да се говори за световно партньорство, ако някои страни се борят за оцеляване. Борбата по всички фронтове срещу климатичните промени ще помогне да се защитават хората, които ще са най-уязвими при следващата криза, като същевременно се подкрепя икономическото възстановяване, съпътствано със създаване на много работни места, след пандемията", заяви генералният секретар на ООН Антониу Гутериш.

Споделяне

Още от Свят

Каква е оценката ви за проектокабинета на ИТН?