Световният македонски конгрес: В България има всичко, но не и българи

Божидар Димитров: Македонският цар живее сред племето келеши в Пакистан

Паметникът на цар Самуил в Скопие, снимка БГНЕС

"В България има всичко, само българи - не! В България няма македонско малцинство, защото македонците са мнозинство!". Това заявява председателят на Световния македонски конгрес (СМК) Тодор Петров пред македонския вестник "Вечер", цитиран от БТА. Малко по-късно последва светкавична реакция от страна на шефа на Националния исторически музей Божидар Димитров, който обяви, че "цялото северно полукълбо има основание да се нарича Македонско, плюс тази част от Азия, където живее македонският цар сред племето келеши в Пакистан“.

Петров дава коментара си в отговор на интервю на българския евродепутат Андрей Ковачев, който посочи, че в България няма македонско малцинство.

"Въпросът не е дали македонците в Македония са българи, а има ли българи в България без македонски корени", казва Петров.

Според него България е същото нещо като бивша Югославия.

"Ако я разделите на Македония, Мизия и Тракия, от България няма да остане нищо", посочва Петров.

Според него проблем за София не са македонците, а това, че "ако продължат процесите на емиграция и депопулация, ромите и турците стават мнозинство и затова на София са ѝ необходими македонците и Македония, за да запазят етническия баланс в пространството и времето". Той казва и че с присъединяването на България към ЕС от страната са се изселили около два милиона предимно млади и образовани хора, а епилогът е бързото остаряване на нацията.

"Не случайно Македония е най-голямата романтика за България. Културата и историята на македонците е вплетена като държавна култура и история на България и затова всичко е еднакво. Честваме едни и същи дати, събития и личности, само зависи кой от коя страна на границата е, за да каже - мои са. А в основата си никой от никого не краде нищо, защото основата на България е Македония", казва Тодор Петров.

"Защо Световният български конгрес няма централа в София, а в столицата на Татарстан - Казан? Защо Тодор Живков своевременно каза на Стане Доланц: "как да поставя македонския въпрос в България, когато мнозинството от членовете на Политбюро на ЦК на БКП са македонци?" Защо Георги Димитров предлагаше на Тито обединение на Пиринска с Вардарска Македония, обединение на македонския народ от двете страни на границата? Защо корените на съвременните българи като политическа нация ги връзват за Китай и Монголия, а упорито бягат от генезиса на Македония, империя чак до Индия?", пита Тодор Петров.

Той казва още, че "квазиисторията на наемниците и /нео/върховистите, които ги има и у нас и агитират за македонците като за българи, е трайно минало свършено време. А ние трябва да ги разберем и да помогнем на хората от другата страна на границата, защото са наши - други на тези територии са създавали държави, чертали са граници и са писали истории за тези територии като техни колонии, не са довели нови народи, а са вплели историята и културата на разделените македонци като държава в държавите на тези места".

"И затова всичко е еднакво! От всички страни на границите, тъй като в основата на Балканите е Македония! Не живеем на Балканския, а всички заедно на Македонския полуостров", казва още Тодор Петров, цитиран от в. "Вечер".

Божидар Димитров: В Македония температурата е 46 градуса

Малко по-късно коментарът на Тодор Петров бе анализиран подробно от Божидар Димитров пред агенция "Фокус":

"Някои, включително и аз в първите си разсъждения за г-н Тодор Петров, решиха, че за всичко е виновно времето. В Македония температурите са с три – четири градуса по-високи отколкото в България, и когато тук беше 42 градуса, там сигурно е било 46 градуса. Високите температури у нас, а вероятно и в Македония, намалиха добива на грозде с 40 %; високите температури разтопиха и ледовете на Гренландия, която скоро ще оправдае името си "зелена земя”. И аз си помислих, че в големите горещини в Скопие, г-н Тодор Петров е излязъл без шапка, без бели дрехи, и дълго е обикалял по централния площад на Скопие на слънцето, за да наблюдава статуите на видни македонски герои, издигнати в последните пет – шест години.

Но после се замислих: Всъщност, той е прав по някои въпроси. Защо – Балканският полуостров да се нарича Балкански? Балканът, както е известна тази планинска верига, минава изцяло през територията на България. От връх Ком на река Тимок започва, и свършва при Емона над Несебър. Това название на полуострова само подчертава хегемонистичната роля, която България се е опитвала да играе в миналото, и се опитва да играе и сега, подчертавайки ревизионистични български претенции. Разбира се, че полуостровът не може да остане с това име и наистина би трябвало да стане Македонски.

Но аз се питам – защо г-н Тодор Петров прави отстъпление от предишните си позиции? Както е известно, той е автор на идеята, че на света има само три раси – бяла, жълта и македоноидна, като в македоноидната раса слага всички европейци. Защо забравя семитската раса – не знам, вероятно нея също брои за македоноидна раса, тъй като скоро в други изявления твърдеше, че Исус Христос е македонец, съответно – и Свети Йоан Предтеча, а и всички 12 апостоли. Аз си мисля, че целият континент би трябвало да бъде наречен Македонски; защо да носи името Европа, което, както е известно е гръцко, и става дума за девойка от остров Крит, който колкото е в Европа, толкова принадлежи и на Северна Африка.

Мисля, че той е прав, и разширявам неговото искане – Балканският полуостров, заедно с цяла Европа, да бъде кръстен на Македония – Македонски континент. Но – нещата могат да продължат и по-нататък. Както е известно, Европа, с експанзия на изток и на запад, е успяла да създаде три държави – Канада, САЩ и Русия, която е стигнала до Тихия океан, и точно със САЩ и Канада те фактически принадлежат на европейската цивилизация. Те фактически са населени от европейци, емигранти или заселници, какъвто е случаят с Русия, така че – смятам, че цялото северно полукълбо би могло да бъде наречено Македония.

Но, в същото време, като знам, че македонският цар живее в Азия, сред племето келеши в Пакистан, и пакистанците са потомци на античните македонци, би трябвало и тази част от Азия да бъде включена към Македонското северно полукълбо. Ето, това е моят принос, към замисъла на г-н Петров.

Само едно ме безпокои: Дали г-н Тодор Петров не е инфилтриран агент на българската Държавна сигурност в македонското общество? Основание за това безпокойство дава неговото име, което е подчинено на българската именна система и на начина, по който се изписват имената в България. Истинските македонци, както е известно, носят имена, завършващи на –ски или на –овски. Да речем, че родителите на г-н Тодор Петров са били неразумни българи и са му дали това име... Но пък какво му пречеше на г-н Тодор Петров, вече в зрели години, да си смени името и да го оформи по македонската именна система. Това, че си е останал с българско име, показва, че може би той си има едно на ум и остава верен на скритата си българска същност. Не е зле, докато е време, да си смени името. А може би изчаква всички македонци да вземат българско гражданство и тогава да спре своята деятелност".

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани

Как да се подходи с новата детска болница?