"Свилоза" в отговор на НЕК: Нямаме ТЕЦ, за да играем на борсата за ток

"Свилоза" в отговор на НЕК:  Нямаме ТЕЦ, за да играем на борсата за ток

Предприятието за производство на целулоза "Свилоза" отвърна на нападката  на шефа на държавната "Национална електрическа компания" Петър Илиев от преди десетина дни, че бизнесът се е вгледал в два дни повишение на цената на тока на борсата, а има свои централи, които не предлагат енергия на свободния пазар и пазят собствените си интереси.

Реакцията на Илиев бе заради обвинения от страна на работодателски организации, че на пазара на ток има мафия, а НЕК не предлага достатъчно количества енергия, заради което цените се покачват. Шефът на НЕК заяви пред журналисти, че "бизнесът напада държавните централи за манипулации на борсата, но и дума не се обелва за това че частните ТЕЦ-ове във Варна, Русе, Бобов Дол, както и централи на "Биовет“ и "Свилоза“ не предлагат енергия на свободния пазар".

В отговор на това от "Свилоза" заявиха пред Mediapool, че предприятието "не притежава ТЕЦ, не произвежда електрическа енергия, не предлага и не е предлагала такава на когото и да е било, както и че не разполага с енергийни мощности". В правото на отговор компанията допълва, че ТЕЦ “Свилоза“ не съществува.

Дружеството посочва още, че изявленията на Петър Илиев като изпълнителен директор на НЕК "са неверни и подвеждащи, тъй като създават в общественото пространство тенденциозни негативни внушения за нередности от страна на "Свилоза“АД,  която е реномирана световноизвестна компания за производство на сулфатна избелена целулоза, добросъвестен данъкоплатец и партньор". "В заключение "Свилоза" АД си запазва правото да потърси обезщетение за претърпените вреди от Петър Илиев като изп. директор на НЕК", завършва изявлението на компанията.

Споделяне

Още от Бизнес

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?