Свинаров: НАТО не е оспорвал сделката за фрегатата

Свинаров: НАТО не е оспорвал сделката за фрегатата

Никога и по никакъв повод в Алианса не е имало негативно отношение към проектите за модернизация на Българската армия, както и към придобиването на многоцелевата фрегата от Белгия. Това декларира в петък министърът на отбраната Николай Свинаров, по време на парламентарния контрол.

Като аргумент за покупката на фрегатата, която не е включена в одобрените от правителството 11 проекта за модернизация на армията, Свинаров посочи изпълнението на ангажиментите ни към НАТО. По думите му, многоцелевата фрегата ще бъде в състава на патрулните сили на флота, тя ще може да изпълнява мисии извън територията на страната и да участва в различни учения и инициативи.

Идеята българският флот да се сдобие с фрегата възникна неочаквано, доколкото сред одобрените от кабинета през миналата пролет 11 проекта фигурираше придобиването на по-малки военни кораби – корвети. За фрегатата се заговори след преговори с белгийското правителство миналата есен. По-късно от Генералния щаб обявиха, че ще я използваме за патрулиране и борба с трафика в Черно море.

Според запознати, обаче, със закупуването на фрегата се подхранват мегаломанските планове на военноморския ни флот за патрулиране в Средиземно море, наравно с "големите" от НАТО.

Пред депутатите днес Свинаров определи придобиването на бойния кораб като изключително важно и акцентира върху “политическата цена”, на която България купи фрегата - 23 млн.евро при положение, че подобна фрегата струва около 200 млн. евро.

Към фрегатата е проявен интерес от редица държави, готови да платят реалната ѝ пазарна цена, но желанието на Белгия беше да помогне на България като член на НАТО и бъдещ член на ЕС, посочи военният министър.

Той допълни, че придобиването на фрегатата не отменя, нито променя плановете за корветите.

Договорът за покупката на старо на белгийската фрегата "WANDELAAR" бе одобрен от кабинета на 17 март. Още на следващия ден – на 18-ти, Николай Свинаров вече бе в Белгия и го подписа.

Две седмици по-рано управляващото мнозинство в парламента отхвърли искането на опозицията за създаване на временна анкетна комисия, която да провери сключените и подготвените от правителство сделки за превъоръжаване. Стойността на проектите е близо 5,6 милиарда лева, но към този момент Народното събрание не е запознато с параметрите на нито един от тях. Освен това опозицията - в частност ДСБ, които повдигнаха въпроса - смятат, че сделките трябва да бъдат замразени, докато не бъде приета върнатата на кабинета за доработване Стратегия за сигурност.

Споделяне

Още по темата

Още от България