Свинаров нямал противоречия с Филчев

Няма никакви противоречия между министерството на отбраната и прокуратурата, обяви Николай Свинаров, който тази сутрин се е срещнал с главния прокурор Никола Филчев. Обвинител №1 го посетил в кабинета му.

По думите на военния министър, двамата говорили за оптимизиране на качеството и сроковете в системата на военното правораздаване. Не сме обсъждали конкретни дела, включително "Терем", каза в отговор на въпрос Свинаров.

Преди няколко седмици между МО и прокуратурата се разгоря публичен спор чрез медиите, по повод съдебните дела около нелегалния износ на оръжие от "Терем", както и предадените от отбраната сигнали за корупция. Първо хората на Свинаров, включително и министъра, заявиха, че военните обвинители бавят делата по подаваните им сигнали за корупция и злоупотреби в системата на отбраната. След няколко дни, на нарочна пресконференция военните прокурори обвиниха ВКР-то, че им подава кокошкарски сигнали за дребни нарушения, а в същото време проспива крупните злоупотреби и ги регистрира постфактум. Тезата на военните прокурори бе защитена лично от Филчев.

След днешната си среща с обвинител №1 Свинаров на няколко пъти повтори, че няма проблеми с прокуратурата. По думите му, двамата с Филчев днес говорили за необходимостта от "по-нататъшно съхраняване на потенциала на военна прокуратура и военен съд и оптимизирането на тяхната дейност". За мен е много важно бързото производство да бъде наистина бързо и наказанията да се налагат в обозрими срокове, за да работи генералната превенция срещу нарушенията, допълни Свинаров.

Министърът разговаря с журналистите по време на днешния ден на отворените врати на МО, през който Свинаров и началникът на Генералния щаб на армията ген.Никола Колев се срещнаха с граждани.

Още от България

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?