Свлачище край Кранево тръгна пак и предизвика тежки разрушения

Разрушенията, нанесени от свлачището, през юни т. г. Сн. БГНЕС

Огромното свлачище в района на Кранево се активизира отново и разруши пътя, слизащ към морето, фара на брега, рибарски фургони и нанесе сериозни поражения на редица постройки, предадоха информационните агенции в понеделник.

На мястото, където са се свлекли земните и скалните маси, са били блокирани осем души, които не са пострадали и са напуснали района, след като свлачищният процес се е успокоил, съобщи комисар Тихомир Тотев, директор на варненската областна дирекция "Противопожарна безопасност", цитиран от БНР.

Най-вероятно става въпрос за неколцина души, блокирани в автомобилите си и в рибарските хижи край Кранево. Според варненския сайт "Петел" земната маса е прекъснала пътя на рибарското селище и в резултат на това няколко колиби са останали откъснати, а 4-5 автомобила са били блокирани.

Свлачището е тръгнало още от събота следобед. Оттогава до понеделник вследствие на паднали земни маси са нанесени огромни материални щети.

Ивицата, обхваната от свлачището, е дълга близо 2 километра, като най-засегнато е рибарското селище на брега на морето. От натиска на земните маси се е променил релефът на дъното на морето до брега. Голяма част от крайбрежната панорамна бетонна алея е изцяло разрушена.

Разрушен е и фарът, който не работи от няколко години. Пострадали са две вили, в едната от които живее 80-годишна жена, съобщава "Петел".

Свлачището е в близост и до панорамния път към Златни пясъци, но засега той не е засегнат.

Екипи на Гражданска защита са на място и са отцепили района. По думи на полицията няма човешки жертви и ранени хора.

Споделяне

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?