Свободните млечни квоти може да се дадат на покрили евростандартите ферми

Свободните млечни квоти може да се дадат на покрили евростандартите ферми

България ще настоява Брюксел да ѝ разреши свободните млечни квоти в страната ни да бъдат разпределени на фермерите, изпълнили европейските изисквания за производство на краве мляко. Това каза на пресконференция зам.-министърът на земеделието и храните Цветан Димитров в понеделник.

Това становище ще защитава България на предстоящото заседание на Съвета на Европейския съюз по земеделие и рибарство на 7 септември по отношение разпределението на млечните квоти.

В момента всеки млекопроизводител има определена индивидуална квота, над която не може да продава суровина, но не бива и да пада под 70 на сто от изпълнението ѝ. Много от стопаните, основно онези с малко на брой крави, се отказват от правото си на такава квота, заради ниските субсидии, плащани за сурово мляко.

Предвиждаше се да има и пазар за продажба на правата за млечни субсидии, но идеята така и не се реализира. Национален млечен резерв пък трябваше да управлява 5 на сто от количествата мляко за преработка и 3 процента от продукцията за пряка консумация. Известна квота от резерва трябваше да отива за предоставяне на количества за начинаещи фермери и за разширяване на стопанствата, но секторът е в колапс от години..
България се присъединява към анализа на другите европейски държави, че положението в млечния сектор е много тежко и критично, посочи още Димитров. От друга страна обаче страната ни пледира за увеличаване на обхвата на експортните субсидии, както като стойност, така и като позиции, включвайки номенклатурата на сирената.

Страната ни е на позиция, че в млечните сектор трябва да се търсят допълнителни държавни помощи, включително помощи за изкупуване на млечни квоти за краве мляко. Така българската държава би могла да изкупи около 250-280 хил. тона млечни квоти, каза той. Квотата за литър качествено мляко ще струва от 10 ст. до пазарните стойности от 37-38 ст. на литър краве мляко.

Има подобна практика и е въпрос на договореност с ЕК дали ще ни бъде разрешено, каза Цветан Димитров.

На предстоящото заседание на агросъвета на ЕС София ще изрази и позиция, че помощите по de minimis би следвало от 7500 евро на стопанство да бъдат увеличени на 15 000 евро, допълни зам.-министърът.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?