СЗО обмисля шеста степен на тревога заради свинския грип

Евентуално обявяване на максималната - шеста степен на опасност от пандемия заради грипа А (H1N1) (т.нар. свински грип), няма да бъде краят на света, заяви генералният директор на Световната здравна организация Маргарет Чан, цитирана от АФП.

В същото време тя отбеляза, че в СЗО са наясно, че хората трябва да са наясно със ситуацията и не бива да се поддават на излишна паника. "Максималната шеста степен няма да означава, че всички страни са засегнати едновременно, нито че всички заразени ще умрат или че всички хора в засегнатите от вируса страни ще се заразят", коментира Чан.

Междуврменно нови 30 случая на заразени със свински грип в Европа са потвърдени през последното денонощие, като 24 от тях са в Испания. Информацията е на база на текущия доклад на Европейския център за контрол на заболяванията. Потвърдените случаи на заразени от новия грип в 12 европейски държави достигат 79, а за още 20 има съмнения. В световен мащаб е съобщено за 985 заразени, като 929 от тях са потвърдени, 590 са случаите в Мексико, от които потвърдени 25 смъртни, и 226 в Съединените щати, с един смъртен случай.

Директорът на американския Център за контрол и превенция на инфекциозните заболявания д-р Ричард Бесър заяви в интервю за телевизия Си Би Ес, че грипът А наподобява много на сезонен грип, от който близо 36 000 американци умират всяка година.

Два нови случая на заразени с грипа А (H1N1) бяха потвърдени от здравните власти във Франция, съобщи Асошиейтед прес. С тях заразените във Франция стават четирима. Местните власти съобщиха, че те са пътували до Мексико и са се върнали във Франция.

През уикенда френското здравно министерство въведе нови мерки за превенция на свинския грип сред бебета. Хората, които се връщат от Мексико и работят с малки деца, ще бъдат помолени да си вземат една седмица отпуск.

Споделяне

Още от Свят