СЗО: Свинският грип ще достигне всяко кътче на планетата

Новият грипен вирус А(H1N1) вече почти е обхванал 100 процента от планетата, заяви в петък говорителят на Световната здравна организация (СЗО) Грегъри Хартъл, цитиран от Франс прес.

Той съобщи, че случаи на зараза с новия вирус вече има в 160 от 193 държави в света. Според данните броят на починалите от заразата вече доближава 800 души.

Новият грипен вирус за първи път беше констатиран в края на март тази година в Мексико. Оттогава се разпространява с безпрецедентна скорост. На 11 юни организацията обяви грипна пандемия. СЗО припомня, че при предходните грипни пандемии са минавали над 6 месеца, преди вирусите да успеят да засегнат толкова много страни на планетата, колкото сега са били поразени само за 4 месеца.

Заболяването от т. нар свински грип обаче протича при повечето от пациентите много леко. Множеството от тях се възстановяват дори без лечение за около седмица след появата на вируса.

"Не знаем как вирусът ще се промени в бъдеще. За момента ние не сме констатирали никакви промени в него или в начина, по който се разпространява и заразява хората", заяви Хартъл.

Споделяне

Още от Свят