СЗО: Задължителната ваксинация да е последното средство

Ханс Клуге

Задължителната ваксинация следва да е последното средство за борба с коронавируса, заяви пред журналисти ръководителят на европейското подразделение на Световната здравна организация Ханс Клуге.

"Въвеждането на задължителната ваксинация е най-последното средство, до което трябва да се прибягва само когато всички останали опции за подобряване на ситуацията с ваксинацията са изчерпани", каза Клуге, цитиран от Ройтерс.

За да не се стига до ново затваряне на училищата и връщане към дистанционното обучение, европейският клон на СЗО съветва да се правят повече тестове в училищата и да се мисли за ваксинация на учениците, отбелязва Франс прес.

"Употребата на маски и проветряването, а също така редовните тестове, трябва да са норма за всички начални училища. Трябва да се обмисли ваксинацията на децата на национално ниво, за да бъдат защитени училищата", каза още Клуге.

Изследвания на СЗО и Европейския център за профилактика и контрол на заболяванията показаха, че от декември 2020 г. до ноември 2021 г. не по-малко от 469 186 живота са били спасени благодарение на ваксинацията срещу, каза Клуге.

Споделяне

Още от Коронавирус