Т. Дончева: Чрез срастването на мафията с част от МВР и магистратурата се преразпределят канали

Съществуват проблеми в правосъдието и в МВР със създадени зависимости и извънслужебни отношения между онези, които се борят с престъпността, и техните клиенти. Това заяви депутатът от Коалиция за България Татяна Дончева във връзка със скандала около освободения заместник - директор на НСБОП, издал бележка за често минало на Иван Тодоров - Доктора.

В предаването на БНТ "Денят започва" депутатът от НДСВ Наско Рафайлов се съгласи, че с "това лице(Доктора) бяха свързани редица високопоставени длъжностни лица в държавата и действително всички станали известни, опубличени докосвания до него имаха някакво значение за тях".

Покрай взривения Мерцедес на Доктора през април м.г. и появилите се снимки от яхтения скандал, до издадената му сега от НСБОП индулгенция, с постовете си се простиха директорът на НС "Полиция" в МВР Васил Василев, военният прокурор Трендафил Трайков, министърът на транспорта Пламен Петров, заместник - директорът на НСБОП Венелин Великов, а финансовият министър Милен Велчев за кратко беше в оставка през август 2003 г.

По този повод Татяна Дончева припомни:

"Ставаше дума за една яхта, за едни снимки на тази яхта, за едни контакти на тази яхта, за сегашни ръководители на "Новото време"; защото стана ясно, че срещата с главния секретар на МВР е поръчана преди това от Спас Русев, на практика един от финансовите сподвижници на министър-председателя, една също интересна фигура от ранния преход, която откриваме в създаването на ранните демократични сили и в Агенцията за чуждестранна помощ и митичните помощи, които изчезваха от там и след това в едно много добро пребиваване също в Лондон Доктора има основание да бъде наричан митична фигура.

"Защото той движи един "бизнес" с цигари, който започва от другия край на континента, минава през целия континент. Това са едни много големи операции, с една много желана стока, до която имат достъп малцина и обратни трансфери на пари. Всъщност големия спор за този Доктор тръгна след отказаното му монакско гражданство след доклад на френските служби в София, които бяха получили някаква информация от нашите. И тъй като разплитането беше в посока на търсенето на преодоляването на пречките за получаване на монакско гражданство се започна и тази закачка с НСБОП . Иначе Доктора е стар партньор на нашите служби".

Според Дончева МВР знае достатъчно много неща, но през последните години няма нищо изкарано черно на бяло.

"Случаите са с финансовата къща "Амигос" и големите операции по пране на пари бяха депозирани преди взрива в неговата кола и до взрива отлежаваха на трупчета. По повод на взрива, който остана неизяснен - нещо, което не ни учудва - възникна също въпросът докъде стигат разработките на НСБОП и даже стоят ли си разработките на НСБОП в самата служба или по някое време мистериозно изчезват, защото се оказа, че нашите служби така и не намериха къде е сечението между това да имаш агенти, да ползваш агенти и да не допускаш така все пак целият криминален контингент да е агент или на лявото крило на онази дълга сграда на улица "Черни връх" или на дясното крило и известни иначе с много добра криминална биография", заяви Дончева пред БНТ.

Службите не предадоха никакви актуални разработки за Доктора

Освен това тя припомни, че след взрива на "Цариградско шосе" в София и "изваждането на оня списък и онова тесте със снимки на уж организираната престъпност", службите не са предали в прокуратурата нищо от разработката за Иван Тодоров, свързано с криминалната му дейност, а е извадено "едно прашасало дело от 1993 година за грабеж, което е много трудно да издържи като доказателство в съда".

Става дума за делото, по което Доктора е осъден от Хасковския окръжен съд на пет години затвор за отвличане и грабеж на Милослав Кръстев, и което сега осъденият обжалва пред Пловдивския окръжен съд.

Междувременно миналата седмица пловдивската прокуратурата поиска задържането и на Доктора, и на Кръстев, заради подбуждане към лъжесвидетелство и обида на главния прокурор. Същевременно адвокатите на Доктора бяха отстранени .

"Аз смятам, че делото срещу Доктора може да се окаже водоразделно в нашата история", каза по този повод Татяна Дончева.

Наско Рафайлов я опроверга с думите, че не става дума МВР да няма воля да представи събрани доказателства и че ако има такива, те ще ги представят.

"Ако нямат, тогава защо твърдят, че Доктора е криминален престъпник?", запита Дончева. В отговор на което Рафайлов каза: "Защото е контингент и има достатъчно данни и не го твърдят сега в момента, а това се опубличи преди година и половина-две във връзка с изтичането на класифицирана информация по медиите и т.н. това е историята".

Татяна Дончева заяви, че срастването на организираната престъпност с част от вътрешното министерство и част от магистратурата създават възможности държавната машина да се използва за преразпределението на контрабандни канали и на бизнес - ниши.

Наско Рафайлов обаче се съгласи само с "общите постановки" по темата и повтори, че "от един подпис, от поведението на един човек, не могат да се правят изводи за политиката, която се води от всички в тази държава".

Споделяне

Още от България