Таджикистан и Русия опровергаха съобщения, че са нанесли удари в Афганистан

Таджикистан и Русия опровергаха съобщения, че са нанесли удари в Афганистан

Таджикистанското министерство на отбраната опроверга съобщения, че военни самолети на страната са нанесли удари в Афганистан. Това съобщи днес новинарският сайт "Азия-плюс", цитиран от ТАСС.

"Нямаме право да нанасяме удари по чужда територия. Дори ако това е необходимо, първо се свиква щабът на ОДКС (Организацията на Договора за колективна сигурност). И след продължителни консултации може да бъде взето такова решение", обясни пред сайта източник от таджикистанското министерство на отбраната.

Не отговаря на истината съобщението на Ройтерс, че руски самолети са нанесли въздушен удар по бойци на талибанското движение в граничен район на Афганистан, каза днес руското министерство на отбраната.

То допълни, че руски военни самолети не са изпълнявали никакви бойни задачи в района на държавната граница между Таджикистан и Афганистан.

По-рано афганистанската агенция Хама прес съобщи, че таджикистански военни самолети са нанесли тази нощ удари в североизточната афганистанска провинция Тахар след сблъсъци между предполагаеми афганистански наркотрафиканти и таджикистански граничари, които дали две жертви.

Според източник от силовите структури на Таджикистан, цитиран по-рано на сайта "Азия-плюс", двама лесничеи от Таджикистан били убити и един - ранен, при обстрел на таджикистанско-афганистанската граница от талибани.

Споделяне

Още от Свят

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?