Тайландската армия извърши пореден преврат

Тайландската армия извърши пореден преврат

Главнокомандващият тайландските въоръжени сили генерал Прают Чан-оча обяви в пряко обръщение по държавната телевизия, че армията извършва преврат, поема властта, за да възстанови реда в страната и да проведе реформи, съобщиха световните агенции.

Новината генералът съобщи малко след провеждането на поредна среща в Банкок между главните действащи лица в тайландската политическа криза.

Прают Чан-оча увери, че превратът няма да повлияе на международните отношения на Тайланд.

"За да се върне страната към нормалното, въоръжените сили поемат властта от 22 май в 16,30 ч. /09,30 ч. по Гринуич/", каза генералът.

Тайландските военни са задържали освен това участниците в преговорите по намирането на изход от политическата криза.

Преговорите бяха организирани именно от тайландската армия, която доскоро твърдеше, че ще е само посредник в тях.

Тайландската армия суспендира конституцията на страната, приета през 2007 година, с изключение на частта касаеща статута на Тайланд на монархия.

Всичко това ще да позволи на държавата да функционира гладко, увери военният говорител.

Армията обяви и комендантски час в цялата страна. В Банкок това обаче породи паника, отбелязва ДПА. Столицата се озова в плен на задръствания. Трафикът беше парализиран тъй като много хора се втурнаха да се запасяват с продукти преди 22 ч., когато влиза в сила комендантския час.

Линиите на градския транспорт в столицата прекратиха работа по-рано. Наземното метро също спря работа и породи истински хаос сред пътниците, останали на пероните и в самите
вагони.

Армията забрани също на телевизиите и радиата да излъчват обичайните си програми и им нареди да ги заменят с емисии с военно съдържание. Това накара много тайландци да
започнат да търсят новини за случващото се в страната им в интернет сайтовете и социалните медии.

Превратът идва след продължаващи вече шест месеца антиправителствени протести с искане за оставка на правителството и ден след като изпълняващият длъжността премиер на Тайланд Ниватхамронг Бунсонгфайсан отказа да се оттегли. При протестите за половин година загинаха 28 души и 800 бяха ранени.

Тайландската армия е извършила 11 успешни преврата след края на абсолютната монархия през 1932 г.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?