Тайландската полиция разгони демонстранти със сълзотворен газ и водни оръдия

Тайландската полиция разгони демонстранти със сълзотворен газ и водни оръдия

Полицията в Банкок разгони със сълзотворен газ и водни оръдия антиправителствените демонстранти, атакуващи сградата на правителството в столицата на Тайланд, предаде в понеделник ДПА.

Най-малко трима души са загинали и около 50 са били ранени през почивните дни по време на протестите за оставка на министър-председателката Инглук Шинаватра. Някои от пострадалите са при сблъсъци между привърженици и противници на Шинаватра.

Демонстрациите срещу правителството започнаха на 24 ноември, когато опозиционният лидер Сутхеп Тхаугсубан започна кампания за блокиране на администрацията на Шинаватра и въвеждане на народно управление в страната.

Досега протестиращите успяха да овладеят сградите на бюджетната служба, следственото управление, националния телеком и агенцията по комуникациите, както и националната телевизия.

В неделя вечерта вицепремиерът Прача Промонк призова в телевизионно обръщение хората да си останат по домовете, за да "не станат жертва на провокатори".

Най-голям изблик на насилие имаше в района на стадиона "Раджамангал", където в събота вечерта привърженици на правителството организираха митинг в подкрепа на министър-председателката Инглук Шинаватра.

Опозиционно настроени студенти атакуваха автобус, който караше участници за митинга. Автобусът беше замерян с камъни, в сблъсъците между двата лагера, продължили до сутринта, загинаха пет души, а десетки бяха ранени.

Споделяне

Още от Свят

Къде му е мястото на Бойко Борисов?