Такева иска за учителите стачкоизменници да няма по-високи заплати

Такева иска за учителите стачкоизменници да няма по-високи заплати

Нестачкуващите учители да не получат повишение на заплатите през първото полугодие на 2006 г., защото явно са доволни от сегашните си възнаграждения, ще предложи на правителството председателят на съюза на българските учители към КНСБ Янка Такева. Това съобщи самата тя пред протестиращи преподаватели в Хасково, предаде БНР в понеделник.

По думите ѝ тези учители, които не стачкуват, имат висок социален статус и са доволни от сегашното заплащане, затова трябва да се запише в споразумението с кабинета те да не получат поетапно вдигане на заплатите им.

По този начин Такева на практика противопостави едни на други преподавателите.

В същото време президентът на КНСБ Желязко Христов съобщи, че в синдикалната централа и регионалните ѝ структури се сформира екип от юристи, които да защитават стачкуващите учители и директори. Ще се осигурят безплатни адвокатски съвети на тези преподаватели, които биха били атакувани от министъра на образованието и науката. Той поясни, че има

различни сигнали от страната до лидера на учителския синдикат за заплахи на директори, които не са открили навреме учебната година, и към учители, които са се "отлъчили" от откриването на учебната година.

По време на откриването на учебната година в УНСС премиерът Сергей Станишев отново посочи, че правителството е предложило на учителите цялостен пакет от мерки и действия за развитие на средното образование, който включва и възможното по отношение на увеличаване на заплащането на българските учители на този етап.

Виждаме, че всички доклади на Световната банка на независими изследователи за съжаление показват, че през последните години качеството на образованието пада и са необходими сериозни мерки, преди синдикатите да обявяват своите крайни действия, заяви премиерът.

Той обяви, че прави разлика между крайните синдикални искания и вярва в разума на учители. Според него неотстъпчивостта и самоцелното поставяне на ултиматуми, от което и да е съсловие, може да взриви социалните баланси в страната.

Когато се дават пари на една система, те вероятно трябва се вземат за сметка на някой друг - от българските лекари, медицински сестри, военните или от някое друго съсловие, отбеляза министър-председателят. Той обяви, че през следващите две годинина образованието ще се гледа като на приоритетен отрасъл.

Споделяне

Още от България