Такситата в София поскъпват с 20% от ноември

Такситата в София поскъпват с 20% от ноември

Средно с 20% ще поскъпнат таксиметровите превози в София през ноември. Това е първото сериозно вдигане на цените от 2007 година. Така на километър такситата ще взимат по около 75 стотинки през деня и 90 за нощната тарифа, съобщи БНТ.


Освен цената за пробег, с около една пета ще поскъпне и таксата за повикване и престой.

От таксиметровия бранш отхвърлят очакваните критики за картелно споразумение помежду им. Те твърдят, че винаги увеличават тарифите след като най-големият играч в бранша се реши. И докато няколко години опитите да стане това останаха неуспешни, то сега е 100% сигурно.

"Идва момент, в който цените не могат да останат същите - таксиметровите шофьори не могат да изкарат лизинга, не могат да изкарат за вкъщи, за поддръжка на автомобила и за данъци", коментира Eмил Игнатов, съпредседател на СНЦ "Съюз такси".

От другата организация в бранша, в която са повечето от малките фирми, също заявиха, че увеличават цените.

"Дължината на пълния среден курс в град София след пускането на последната отсечка от метрото се съкрати и падна така, че особена разлика в крайната цена за клиентите няма да има", посочи Ромео Цанков, член на Национална федерация на таксиметровите водачи.

Въпреки че возят на много по-ниски цени от пределно допустимите, таксиметровите водачи ще преговарят със Столичната община и за повишаване на тавана. Пределната цена сега е 1.30 лв. през деня и 1.60 през нощта.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?