Танцът на Тереза Мей: Обещания за милиарди и несигурност за Брекзит

Тереза Мей, сн. ЕПА/БГНЕС

Британският премиер Тереза Мей, която бе взета на подбив от мнозина заради танца си по време на посещението в Африка, отново се изяви и се изкачи на трибуната по звуците на химна на АББА, пише лондонският "Гардиън".

Според вестника Мей е използвала началото на речта си пред конгреса на Консервативната партия, за да изрази пренебрежение към насмешките по адрес на нейното танцово кълчене, когато през август бе в Южна Африка и Кения.

Танцовата стъпка, предизвикала смях в залата и немалко подигравки в социалните медии, бе последвана от встъпителни думи, в които тя припомни за "катастрофалните времена", когато е произнасяла миналогодишната реч. Въпросната стъпка бе коментирана разнопосочно продължава вестникът. Заместник-председателят на Консервативната партия Джейм Клевърли окачестви изявата на Мей като "елегантна", а членът на Камарата на общините Майкъл Фабрикант - за "напълно съвършена".

Но Даян Абът, която бе спомената в речта на Мей като пример за жертва на расови обиди към депутати, каза: "Който си е мислел, че това е добра идея, трябва да бъде уволнен" и подчерта, че има предвид Роби Гиб, директора по комуникациите към "Даунинг стрийт" 10.

Все пак през седмицата, когато Тереза Мей получи някои неприятни послания от ЕС по повод Брекзита, нейният танц спечели одобрението на поне един европейски сановник - шведският посланик в Лондон аплодираше нейните старания, заключава "Гардиън", цитиран от БТА.

"Таймс" подхожда по-делово и извежда в заглавие, че в речта си в Бирмингам Тереза Мей е обещала да сложи край на мерките за икономии. "Танцуващата кралица" (по името на хита на АББА "Dancing Queen") обеща милиарди въпреки несигурността заради Брекзита, извежда в подзаглавие вестникът. Според него поредицата скъпо струващи ангажименти, изразени в речта, ще създадат трудности пред министъра на финансите Филип Хамънд, а и ще доведат до незабавни искания от други министри в кабинета за повече пари.

Изглежда едночасовото говорене целеше да успокои уплашените тори, а колеги на Мей казаха, че това е най-добрата ѝ реч през трите ѝ години като лидер на партията. Според "Таймс" премиерът е открила с танц появата си на подиума в опит да разчупи представата за скованото си поведение на публични места.

Според лондонският "Ню Стейтсмън" вчерашната реч на Мей е показала доколко консерваторите се опасяват от опозиционната Лейбъристка партия. Изданието подчертава, че обещанието на премиера да сложи край на мерките за икономии е признак за това как "центърът се премества вляво".

Мей се представи като радетел на "почтените, умерени и патриотични" хора, които са "ужасени" от това което Джереми Корбин е сторил с оглавяваната от него Лейбъристка партия, пише вестникът и се пита иронично: Щом партията на Мей наистина е толкова центристка, колкото се представя, депутатите лейбъристи щяха да бъда склонни се присъединят към нея, както торите сториха по време на ерата "Нови лейбъристи" на Тони Блеър и Гордън Браун.

Таблоидът "Дейли експрес" цитира думи на видния белгийски евродепутат Ги Верхофстат, че Тереза Мей, танцувайки, е забравила, че Бьорн от АББА е нарекъл Брекзита "катастрофа".

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?