Търговци на медицински изделия протестираха срещу неизплатени суми

Производители и търговци на медицински изделия се събраха на протест във вторник пред Министерството на труда и социалната политика заради това, че ведомството бави плащания към тях покрай излезлите далавери с помощните средства.

Министерството спря плащанията докато текат проверките, които показаха, че е създадена стройна организация за източване на държавния бюджет чрез експертите в лекарските комисии и фирмите на техни роднини. Констатирани бяха и случаи, в които слухови апарати и други помощни средства се предписват на хора, които нямат нужда от тях.

Протестиращите са съгласни, че има нелоялни фирми и дори такива които са извън закона, но смятат, че изрядните не трябва да са потърпевши заради това. Протестиращите настояха за промени в законодателството, за да се засили контрола над изписването на помощно-технически средства. Зам.-социалният министър Валентина Симеонова прие протестиращите и ги уведоми, че такива законови промени вече се подготвят.

Тя съобщи, че в понеделник Министерството на финансите е отпуснало на социалното ведомство субсидия, с която вече са преведени 4.2 млн. лв. на фирмите. Разплатените средства към момента са 40% от общо дължимите. До края на годината ще бъдат изплатени и останалите 7 млн. лв.

Социалният министър Тотю Младенов пък съобщи пред журналисти, че над 50 случая на злоупотреби с помощни средства са дадени на прокуратурата и още 50 случая предстои да бъдат дадени.

"Ние не можем да плащаме на фирми, които са ощетили държавния бюджет и хората с увреждания. Затова трябваше да се направи един много сериозен анализ и да се види, кои фирми злоупотребяват и кои не. Тези, които не злоупотребяват ще си получат парите", заяви министърът.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?