Търси се консултант за експлоатацията на Дунав мост II

Търси се консултант за експлоатацията на Дунав мост II

Министерството на транспорта е поканило 9 фирми в конкурс за избор на консултант по въпросите на създаването на смесена българо-румънска група за експлоатация, поддръжка и управление на Дунав мост II, става ясно от регистъра на Агенцията по обществени поръчки в сряда.

През лятото на 2008 г. българският и румънският транспортни министри се разбраха до юни 2009 г. да сформират група с представители на двете страни, която да регулира всички въпроси с такси, ремонти и европейско финансиране, за да не се повтарят проблемите на Дунав мост при Русе.

Мостът Видин Калафат трябва да е готов към края на 2010 г., за да могат да се усвоят средствата, които се отпускат за строежа му по програма ИСПА Стойността на моста е определена на 236 млн. евро, които ще дойдат от бюджетите на Румъния и България, както и по програма ИСПА (70 млн. евро), Европейската инвестиционна банка (70 млн. евро) и други европейски институции.

Българското ведомство е поканило големи консултантски фирми, които да го съветват при преговорите за създаването на българо-румънската структура и за начина и на работа. Това са "Борислав Боянов и Ко" (Борислав Боянов е президент на Американската търговска камара в България), Консорициум "София Консултинг Груп", "Делойт България", водещата испанска "J & Garrigues SLP", която има офис в Букурещ, чешката SGS Czech Republic S.R.O, австрийската кантора "Ди Ел Ей Пайнер Вайс – Тесбах", Адвокатско дружество "Събев и съдружници", "Страткомс" и русенското "ИДЕИН" ООД. От обявлението за конкурса в регистъра на АОП не става ясно на каква цена фирмите ще консултират транспортното ведомство, нито кога ще бъде сключен договор с победителя.

Транспортният министър Петър Мутафчиев е дал в сряда отчет на премиера Сергей Станишев за какво ще изхарчи предвидените за ведомството му в Бюджет 2009 194.5 млн. лева. В инвестиционната програма на министерството са предвидени още 518 млн. лева, които трябва да дойдат от ИСПА и Оперативна програма "Транспорт" за реализацията на различни инфраструктурни обекти.

Осемнадесет милиона ще даде ведомството за построяване на нов пътнически терминал на летище Пловдив. Мажоритарен собственик на съоръжението е “Алфа Финанс Холдинг" на издателя Иво Прокопиев.

В програмата са предвидени около 50 млн. лв. за рециклиране и ремонт на вагони от български заводи, както и за модернизация и плащания на нови вагони.

Споделяне

Още от Бизнес