Търси се купувач или инвеститор в собственика на бТВ

Търси се купувач или инвеститор в собственика на бТВ

Собственикът на петте телевизионни канала на бТВ и на спортния "Ринг" в България, започва процедура по проучване и оценяване на потенциалните стратегически алтернативи пред себе си с цел максимизиране на ползите за акционерите. Сред възможностите е и самата продажба на част от активите и на цялата "Сентръл юропиън мидиа ентъпрайсиз" (Central European Media Enterprises или СМЕ) или сливане със стратегически партньор. Това съобщи в понеделник компанията, която е листната на борсите в Прага и "Насдак" (NASDAQ). Решението е взето от Управителния съвет и е подкрепено от американския гигант AT&T, който е най-големият акционер в СМЕ.

Създава се Специална комисия, съставена от независими директори, която ще ръководи анализа на възможните алтернативи. Сред тях са продажба на част или на цялата СМЕ, сливане с друг стратегически партньор, рекапитализиране или продължаване с дългосрочния бизнес план на компанията.

Джон Билок, председател на Управителния съвет на СМЕ, казва в съобщението, че "компанията никога не е била в толкова добро състояние след 5 години на безпрецедентен растеж и впечатляващо стабилизиране". "Абсолютно сме убедени, че точно сега е моментът за стратегически преглед, докато продължаваме изпълняването на дългосрочния си план и се стремим да повишим максимално стойността на акциите ни за всички наши акционери", посочва той.

Няма гаранции, че това проучване ще доведе до каквито и да е транзакции, се уточнява в съобщението. Компанията не си е поставяла и крайни срокове в този процес и няма да предоставя повече допълнителна информация и коментари, освен ако не прецени, че има нужда от това.

Финансови консултанти на процедурата са BofA Merrill Lynch и Allen & Company LLC, а правен консултант е кантората Covington & Burling LLP.

CME присъства в 5 централноевропейски държави с общо население от около 45 млн. души, където притежава 30 телевизионни канали. Шест от тях са в България: bTV, bTV Cinema, bTV Comedy, bTV Action, bTV Lady и Ring. В Чехия има 8 канала под бранда Nova, в Румъния - 7 (с бранда PRO), още 4 са в Словакия (най-известна е Markíza) и 5 са в Словения под различни брандове.

Споделяне

Още от Бизнес