Татяна Дончева: Станишев и Борисов са PR-продукти

Татяна Дончева: Станишев и Борисов са PR-продукти
"Станишев и Бойко Борисов си приличат, те са PR-продукти. Нужни са лидери, а не мухи". Това обясни в четвъртък бившият червен депутат Татяна Дончева пред НТВ в актуален коментар за настоящата обществено-политическа ситуация. Освен за приликите между сегашната и миналата власт, тя говори още за ДАНС, за президента и премиера, както и за МВР.

"Станишев в края на мандата показа, че може с PR да се стои 8 години председател на нещо, без да го управляваш, и 4 години да бъдеш министър-председател, без да управляваш държавата, но в един момент се срутваш. Сега това предстои за Бойко Борисов", заяви Дончева.

В този контекст тя добави, че "политиката е за лидери, политиката не е за мухи" и "ако някой иска да си направи отбор от мухи, неговите резултати ще бъдат плачевни".

"Животът става от действия, от резултати от действия, от постижения, от правене на материална и духовна култура, не става от лаф моабет", добави бившият депутат. Дончева разкри още, че в последните месеци на предната власт заради абдикацията на премиера, държавата е била управлявана от неговия съветник Росен Карадимов и от сина на Ирена Кръстева Делян Пеевски, днес депутат от ДПС.

Според нея Станишев е сложен начело на партията и държавата от Първанов, генералите на БСП, старото Политбюро, бившата висша номенклатура. Те са го използвали като лице, защото могат да управляват през него.

Дончева заяви, че всичките проверки на ГЕРБ по министерствата и ваденето на разработката "Галерия" целят единствено отклоняване на общественото внимание от реалното управление. Тя изрази своите съмнения, че "нещо може да бъде извадено" през блога на близкия до Борисов журналист Николай Бареков.

"Сега, като гледам активността на Бареков, който е направил личния си блог нещо като пресцентър на правителството, какъвто още не е обявен, те ще се мъчат нещо да внушават там. Съдейки по неговия блог и по насоката на неговите мисли, си мисля, че нещо ще се мъчат да извадят", каза Дончева.

Тя обясни, че "се чуди малко на акъла на Борисов" за големите правомощия, които дава на Цветан Цветанов в МВР. Очаква се вътрешното министерство да си прибере правомощията за разследване на "високата престъпност", които бяха дадени на ДАНС.

"Аз мисля, че Ваньо Танов, Цветлин Йовчев и Цветан Цветанов имат да свършат следващата година едни неща, които да съборят кабинета, но не бива да им се пречи", коментира Дончева. По думите ѝ в ДАНС има "някои неща", които при предстоящото прехвърляне на папки към МВР ще бъдат "смачкани".

"Не може да отиваш да търсиш замените, да не може да стигнеш до това на кого е дал Стефан Юруков гори, земи, ловни участъци и срещу какво, защото и новият им земеделски министър да не смее да назове имена. Че Емил Димитров, един от облагодетелстваните, е депутат на ГЕРБ в момента. Вальо Златев, Тодор Батков, Георги Гергов са близки до новата власт", даде примери в тази посока Дончева.

Бившият член на парламентарната вътрешна комисия добави, че Цветан Цветанов не би трябва да има "наивността да смята, че ако върне 5 свои познати в бъдещия ГДБОП, службата ще се върне в състоянието си отпреди 15 години". Според нея Цветанов старателно избягва темата за структурната реформа в МВР и вече фатално е забавил кадровите промени в министерството.

"Ако не овладееш първите две седмици, постигаш две неща - първо, се разкапва персоналът, който умира от слухове и интриги кой си отива и кой остава и, второ, хората се отпускат и спират да работят, чакайки да падне тавана", коментира тя.

Бившият депутат разказа още, че в парламента стават "много смешни работи" като нещата са оставени в ръцете на "фолклорна група Плевен-Монтана".

С това тя вероятно визира председателят на НС Цецка Цачева и председателят на правната комисия Искра Фидосова. Постоянните проверки според Дончева са довели до пълно блокиране на работата на парламентарните експерти, защото само се гледало "какви пликове се разнасят".

"В момента има тормоз върху персонала на парламента. Говоря ви за тези експерти и всякакви хора, които са сменили по 3-4 кабинета. Тази работа, ако така продължи, всички Цецки, Фидоски и други ще закъсат по един начин, който те не си представят", прогнозира Дончева.

В заключение тя заяви, че "президентът е хубав човек и приятел на Бойко Борисов", който от 2005 година има "дебела роля" в идването на власт на ГЕРБ.

"Като Бойко Борисов вземе да крушира, дали ще калкулират и президента в сметката, защото то и президентски избори се задават след две години", завърши Дончева.

Споделяне

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?