Тазгодишните държавни приходи от парникова търговия са 220 млн. лв.

Ивелина Василева. Снимка: БГНЕС

През 2015 г. държавата е осигурила над 220 млн. лева приходите от продажба на спестени въглеродни емисии в европейската схема за търговия с емисии, съобщи министърът на околната среда и водите Ивелина Василева на конференция, посветена на измененията на климата.

От тези средства обаче 71 на сто отиват в създадения през юли фонд "Сигурност на електроенергийната система", който покрива дефицитите на НЕК от закупуването на енергия по преференциални цени. Там влизат и 5-процентните отчисления от продажбата на ток от всички електроцентрали.

С останалите 29 на сто от постъпленията от парниковата търговия държавата може да реализира политики, свързани с ограничаването на въздействията от изменението на климата, обясни Василева

Тазгодишните приходи от авиационните квоти – 1.7 млн. лв., също ще бъдат използвани за целите на изпълнението на политики, свързани с ограничаване на изменението на климата. Василева отбеляза, че средства за целта се отделят и чрез Предприятието за управление на дейностите по опазване на околна среда и Националния доверителен екофонд.

За енергоефективни мерки в публичните сгради са предвидени 14 млн. лева от Националния доверителен екофонд, които ще се разходват от началото на 2016 г. Средствата са предвидени в приетия вече държавен бюджет за 2016 г., информира още Василева.

Те ще бъдат насочени към публични сгради на общини, училища, образователни институции и ще са за саниране на сграден фонд - изолации, дограми, енергоспестяващо осветление.

От екофонда ще се предоставят като грант 85% от стойността на реализираните мерки, като останалите ще трябва да са собствени средства.

Все още не е ясно как точно ще се прави частичното финансиране на електромобили и хибридни коли за държавната администрация, за което от доверителния екофонд са предвидени 1 млн. лв.

Споделяне

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?