Тазгодишният "Октоберфест" с по-малко посетители и 6.5 млн. литра изпита бира

Сн. ЕПА/БГНЕС

Най-големият фестивал на бирата "Октоберфест", който започна в Мюнхен на 20 септември и приключва в неделя е бил посетен от 6.3 милиона души, което е със 100 хиляди по-малко от миналата година Гостите са изпили общо около 6.5 милиона литра бира, обявиха организаторите, цитирани от ТАСС.

"Не успяхме да поставим нови рекордни, но показателите остават на високо равнище", съобщи ръководителят на феста Йозеф Шмид. По думите му плановете на организаторите са били осуетени от времето, заради което посещаемостта през първите дни е изостанала от миналогодишните показатели.

Рекорд е отчетен през 1985 година, когато фестивалът е посетен от 7.1 милиона човека, изпили също толкова литри бира.

По време на тазгодишния фестивал за медицинска помощ към баварския Червен кръст са се обърнали 7900 души. Около 600 гости на празника са си позволили да прекалят и са получили алкохолно отравяне, като 16 от тях са били непълнолетни. Работа е имала и полицията - служителите на реда са били принудени да задържат 720 души.

Много от посетителите на "Октоберфест" предпочитат да не връщат литровите халби за бира, а да ги взимат със себе си като сувенир. Ако миналата година от бирените шатри са изчезнали 81 000 халби, то тази липсват 112 000.

Максималната цена за литър бира тази година прехвърли психологическия праг от 10 евро. Една халба вървеше от 9,70 до 10,10 евро. Миналата година горната граница бе 9,85 евро.

Поскъпването всяка година на пенливата напитка в Германия шеговито е наричано "една от традициите на фестивала".

Първият "Октоберфест" е бил на 12 октомври 1810 г. по случай сватбата на Лудвиг Баварски и принцеса Терезия. Организиран оттогава почти всяка година, фестивалът обаче е бил отменян 22 пъти поради войни, холерни епидемии или във връзка с хиперинфлацията в Германия през 20-те години на ХХ век.

Споделяне

Още от Свят

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?