Техеран протестира срещу МААЕ

Ядрената агенция на ООН даде срок на Иран до 31 октомври да докаже, че не се опитва да развива атомни оръжия. Решението предизвика протест от страна иранските дипломати.

Иран обяви, че ще направи "задълбочен преглед" на отношенията си с Международната атомна агенция (МААЕ), предаде Би Би Си.

Иран отрича, че има за цел развиването нелегална оръжейна програма и отхвърля всички опити да му бъде наложен краен срок.

Резолюцията на МААЕ не казва какви ще са последствията за Иран, ако не се съобрази с решението, но оставя открита възможността за евентуална намеса на Съвета за сигурност на ООН.

Малко преди да бъде обявено становището на управителния Съвет на МААЕ, иранската делегация е напуснала заседанието в знак на протест.

Иранският представител в службите на ООН във Виена Али Акбар Салети заяви в декларация до Управителния съвет на МААЕ, че Техеран ще преразгледа сътрудничеството си с агенцията.

В резолюцията на МААЕ Техеран е призован да ускори сътрудничеството си с агенцията за изясняване на въпросите, които тя има за ядрената му програма. Иран е приканен също така да гарантира, че в бъдеще няма да допуска повече "пропуски" при предоставянето на МААЕ на информация за това как изпълнява задълженията си по международните договори. От Техеран се иска също да преустанови всички дейности, свързани с обогатяването на уран, включително зареждането на ядрени материали в обекта в Натанз, в който инспектори на МААЕ откриха следи от преработен за военни нужди уран, предаде АП.

Според участвали в заседанието дипломати, ако на следващото заседание на управителния съвет на агенцията през ноември бъде установено, че Иран не сътрудничи на МААЕ, въпросът за ядрената му програма вероятно ще бъде внесен за обсъждане в Съвета за сигурност на ООН.

Още от Свят

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?