Телеком Аустрия дава 1,6 млрд. евро за Мобилтел

Телеком Аустрия отсега нататък ще преговаря за покупката на българския мобилен оператор Мобилтел като ексклузивен кандидат, предаде агенция АПА. По информация на австрийската компания тя е постигнала принципно споразумение за това с акционерите на Мобилтел.

Опцията за покупка дава на Телеком Аустрия изключителното право през 2005 г. да придобие 100 процента от българския мобилен оператор за сумата от около 1,6 милиарда евро, една част от която ще зависят от резултатите.

С предложението си фактически телекомът вдигна цената на М-тел с 400 млн. евро, след като българското дружество бе купено за 1,2 млрд. евро от консорциум от седем инвестиционни фирми, оглавявани от Ей Би Ен Амро Капитал, Ситигруп Инвестмънтс Инк. и Комюникейшънс Венчър Партнърс Лтд., притежават общо 40 на сто от Мобил Тел. Останалите дялове са собственост на австрийските инвеститори Мартин Шлаф, Йозеф Таус и Херберт Корд. Шлаф притежава 40 на сто, а Таус и Корд - по 10 процента от Мобил Тел.

Главният изпълнителен директор на Телеком Аустрия Хайнц Зунд изрази оптимизъм, че този път изкупуването на българския оператор ще завърши положително.

Телекомуникационната компания имаше преговори за изкупуване на Мобилтел още през 2002 година. Те обаче завършиха без успех, тъй като тогавашните собственици на Мобилтел искаха да продадат едва 40 на сто, а австрийците се интересуваха от мажоритарен дял. Сега с предвидената сума от 1,6 милиарда евро това би било най-голямото задгранично поглъщане, извършвано от австрийска фирма. То би надхвърлило и изкупуването на румънската Петром от австрийската енергийна групировка ОМВ.

Покупната цена от около 1,6 млрд. евро обаче е горната граница, поясни Зунд. Задълженията на Мобилтел, които към 30 юни са били около 450 милиона евро, ще бъдат извадени от сумата. Консултанти по сделката от австрийска страна ще са Лиман Брадърс и Райфайзен Инвестмънт.

Телеком Аустрия възнамерява да финансира голяма част от сделката - "поне 500 милиона евро от покупната цена, а вероятно и малко повече от собствения си паричен поток", каза Зунд. Останалата част от средствата телекомът планира да набави чрез допълнителни мерки на капиталовия пазар, т.е. чрез нови заеми, посочи Зунд. По този начин съотношението на заемния към собствения капитал на фирмата в краткосрочен аспект ще нарасне от 100 на 130-135 процента, но към края на 2005 г. ще спадне до 120 процента, уточни Зунд. Не се предвижда увеличение на копитала за целта на изкупуването на Мобилтел, австрийската компания ще продължи обратното изкупуване на акциите си, допълниха от компанията.

Пред агенция Блумбърг Зунд коментира, че Телеком Аустрия разполага с 2 млрд. евро за покупката на Мобилтел, на сръбската компания Мобтел и на босненската Еронет. Цената за Мобилтел, разбира се, не е ниска, во в региона вече няма много качествени активи, особено когато става дума за изкупуване на пазарен лидер с голям пазарен дял, коментира анализаторът Андреас Вагенхаузер.

Около 40 процента от българите имат мобилни телефони - това е приблизително наполовина на потребителите на такива апарати в Австрия, Унгария или Чешката република. Мобилтел има 3 млн. абоната, а вторият български мобилен оператор - Космо България мобайл - 1,4 млн. клиенти, посочва Блумбърг.

В надпреварата за оставащите телекомуникационни активи в Източна Европа, освен гиганти като Дойче телеком и Водафон груп, се включиха и регионални компании като унгарската Матав и чешката Чески телеком, които се насочиха към страни като Румъния, България, Сърбия и Черна гора, посочва Блумбърг.

Хайнц Зунд прогнозира, че поглъщането на Мобилтел може да стане до лятото на 2005 г., а интегрирането на фирмата в счетоводния баланс на ТА - през четвъртото тримесечие на следващата година.

В резултат на новината акциите на Телеком Аустрия поскъпнаха в обедната търговия на борсата във Виена с 4,69 на сто. Те стигнаха цена от 12,94 евро за акция.

Още от Бизнес

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?