"Теленор" получи още честоти за подобряване на 4G-мрежата си у нас

"Теленор" получи още честоти за подобряване на 4G-мрежата си у нас

Допълнителен честотен ресурс е получила телекомуникационната компания "Теленор България", което ще ѝ позволи да повиши скоростта на обмена на данни в 4G-мрежата ѝ, съобщиха от дружеството в сряда.

То е получило разрешение от Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) да придобие нов ресурс от 2х5 MHz в обхвата 1800 МHz и вече ползва общо 30 MHz (2х15) в този обхват.

От "Теленор" вече са платили напълно дължимите за целта лицензионни такси над 7 милиона лева. В близките дни ще започне усвояването на допълнителния честотен ресурс, който ще подобри на качеството на услугите на компанията, които тя предоставя чрез своята 4G-мрежа. Новият честотен ресурс ще увеличи максимално достижимата скорост на обмен на данни в 4G-мрежата на "Теленор" до 100 mbps. Това значително ще подобри потребителското усещане при ползване на мобилен интернет и ще вдигне средната скорост за сваляне и качване на данни.

Клиентите на телекома не е необходимо да правят никакви допълнителни настройки на своите устройства, а дейностите по оптимизацията на работата на мрежата по никакъв начин няма да се отразят на качеството на услугите.

"Теленор" стартира своята 4G-мрежа на 1 декември 2015 г. и към момента тя обхваща 75% от населението на страната в над 270 селища включително всички градове с население над 5 000 жители, около 50% от местата с население между 2 и 5 000 жители, най-големите и популярни зимни и летни курорти, както и почти цялото софийско метро. Компанията ще продължи да работи по разширяването на покритието на мрежата и подобряването на нейния капацитет.

"Теленор" стана и първият български оператор който предлага 4G-роуминг услуги на своите клиенти, пътуващи до Гърция, Германия, Сърбия, Черна гора, Русия, Норвегия, Холандия и Унгария.

Споделяне

Още от Бизнес

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?