Телохранител на Бин Ладен заблудил преследвачите му през 2001 г.

Осама бин Ладен е успял да избегне пленяване в Афганистан в края на 2001 година, като дал сателитния си телефон на телохранител, който насочил американските прослушватели по погрешна следа. Това пише днес Вашингтон пост, цитиран от АФП.

Преследвачите били отклонени в грешна посока от мароканеца Абдула Табарак, пленен през ноември 2001 година в планините Тора Бора /Източен Афганистан/. Това заявяват цитирани от вестника марокански представители, които се срещнали с Табарак - в момента пленник в американската база Гуантанамо. "Той приел да попадне в плен или да загине. Толкова фанатично е привързан към Бин Ладен" - казва един от представителите.

За заблуда на войските, проследяващи сигнала, 43-годишният Табарак многократно използвал сателитния телефон на Бин Ладен, докато се придвижвал из пещерите в планинския масив, обградени от враждебни на талибаните и на организацията на Бин Ладен Ал Каида американски и афганистански сили.

Мароканските служби идентифицирали Табарак по снимки, разпространени от американците след пленяването му. Изиграната от телохранителя роля била изяснена чрез проследяване на сателитния телефон и разпити на други пленници в Гуантанамо, сред които Табарак се превърнал в истинска легенда, заявява един от цитираните служители от Мароко.

Смята се, че Бин Ладен е успял да се укрие по време на американската операция в Афганистан, започнала през октомври 2001 година, въпреки че няма потвърдена информация за съдбата му. След анализ на аудиозапис с предполагаемия глас на Бин Ладен миналия ноември САЩ направиха извод, че терористът, отговорен за атентатите от 11 септември 2001 година, още е жив, добавя АФП.

Независими швейцарски изследователи обаче опровергаха автентичността на записа, в който гласът на предполагаемия бин Ладен приветстваше атентатите срещу танкера Лимбург, акцията на чеченците в Москва, атентатът в Бали, както и нападенията срещу американци в Кувейт.

По БТА

Споделяне

Още от Свят