Тереза Мей иска да задълбочи китайско-британските отношения

Тереза Мей, сн. ЕПА/БГНЕС
Британският премиер Тереза Мей заяви днес в Пекин, че иска да задълбочи отношенията на Великобритания с Китай в светлината на Брекзит и че ще проучи всички възможности за бъдещи двустранни търговски връзки, съобщи Ройтерс.
 
Мей направи това изявление в Пекин, където разговаря с китайския премиер Ли Къцян в Двореца на народите.
 
"Сега е добър период да мислим за начини за укрепване на златната ера в отношенията между Китай и Великобритания и на стратегическото партньорство между Пекин и Лондон", каза Мей, предаде Франс прес.
Понятието "златна ера в британо-китайските отношения" бе използвано за първи път по време на първата визита на китайския президент Си Цзинпин във Великобритания през 2015 г.
 
Днес китайският премиер Ли Къцян каза, че се надява "тази ранна пролет в Китай да донесе нови плодове за китайско-британските отношения, които ще направят още по-бляскава златната ера на двустранните връзки".
Мей, придружавана от съпруга си Филип Мей и от 50 ръководители на компании и организации, е на тридневна визита в Китай. Тя беше вече в град Ухан в централната част на страната, преди да дойде в Пекин.
 
Утре Мей ще се срещне с китайския президент Си Цзинпин, а в петък приключва визитата си с посещение в Шанхай.
 
Делегацията, придружаваща премиерката, е най-голямата, изпращана някога за официална визита в чужбина през годините на управлението на Мей, уточниха от нейната канцелария.
 
Същевременно Ройтерс съобщава, че британският премиер е казала днес, че Китай и Великобритания са се съгласили да вдигнат забраната за внос на британско говеждо в Китай след шест месеца.
Споделяне

Още от Европа