Тереза Мей претърпя ново поражение в парламента

Депутатите отхвърлиха предложение на правителството по стратегията за Брекзит

Тереза Мей по време на дебат в Камарата на общините

Британският премиер Тереза Мей претърпя ново поражение в парламента, който в четвъртък вечер отхвърли с 303 на 258 гласа предложение на правителството по стратегията му за предоговаряне на споразумението за Брекзита с ЕС, предаде Би Би Си.

В предложението кабинетът твърдеше, че преследва двойна цел: да постигне "алтернативни решения" на т.нар. "предпазен механизъм" за запазване на отворена граница между двете Ирландии след Брекзита и да отхвърли сценария за напускане на ЕС без споразумение.

Най-твърдите привърженици на Брекзита в управляващата Консервативна партия обаче отказват правителството да подкрепи отпадане на варианта за напускане без споразумение и се въздържаха при гласуването, което бе решаващо за отхвърлянето на правителственото предложение.

Това е десетото поражение на Тереза Мей в парламента откакто стана премиер, отбелязва Би Би Си.

Макар и това гласуване да няма обвързващо действие за правителството, то отслабва Мей в опита ѝ да възобнови преговорите с Брюксел.

Великобритания трябва да напусне ЕС на 29 март. Поражението на премиера поставя под въпрос изпълнението на нейното обещание към европейските лидери, че в Лондон ще бъде одобрена сделката за развода, ако те ѝ направят отстъпки, отбелязва Ройтерс.

"Преди две седмици премиерът каза на парламента, че новият ѝ подход може да осигури значително и трайно мнозинство в парламента. Днешният вот обаче доказа, че няма мнозинство за курса на действие на премиера. Това не може да продължава. Правителството не може да продължава да пренебрегва парламента или мъчително да се движи към 29 март без смислен план", заяви лидерът на опозиционната Лейбъристка партия Джереми Корбин, който отново обвини правителството в "бавене на топката".

Самият Корбин обаче също понесе поражение. Негово предложение за ограничаване на възможностите за действие на правителството бе отхвърлено с 322 на 306 гласа.

Депутатите отхвърлиха и поправка на Шотландската национална партия за отлагане на датата на Брекзита, а консервативната депутатка Анна Субри оттегли преди гласуването своята поправка, в която се искаше от кабинета да публикува изследване за икономическото въздействие на Брекзит без споразумение. Тя обяви, че е получила гаранция от правителството, че тези документи ще бъдат публично оповестени.

Мей ще продължи да се стреми към изменения в споразумението

Британският премиер ще продължи да се стреми да постигне изменения в споразумението за Брекзита, каза неин говорител, цитиран от Ройтерс, след символичното поражение на Мей в парламента.

"Правителството ще продължи да се стреми да постигне това с ЕС, за да гарантираме, че ще напуснем навреме на 29 март", каза говорителят.

Мей смята, че депутатите от нейната Консервативна партия все още искат тя да предоговори споразумението, но някои от тях са гласували против нея тази вечер, защото са се безпокояли от възможността за отпадане на този етап на варианта за Брекзит без споразумение, добави говорителят.

Британското правителство е готово да напусне Европейския съюз без сделка за развода, освен ако парламентът гласува в подкрепа на плана на министър-председателката Тереза Мей, каза в петък лидерката на Камарата на общините Андреа Ледсъм, цитирана от Ройтерс.

"Това ще се случи по същество, освен ако не гласуваме за сделка. Законовото положение е, че напускаме без сделка", каза Ледсъм пред радио Би Би Си.

"През последните няколко седмици съм имала две срещи с обществеността в моя избирателен район и сред хората, независимо дали са гласували за оставане в ЕС или за напускане, преобладаващото мнение е просто да продължаваме напред", посочи тя.

Правителството ще падне, ако Мей разчита на опозицията

Правителство на Тереза Мей ще падне, ако тя разчита на лейбъристката опозиция за приемане на нейната сделка за Брекзит, заяви в петък влиятелен депутат, подкрепящ излизането на Великобритания от Европейския съюз.

Стив Бейкър от Консервативната партия на Мей каза, че северноирландската Демократична юнионистка партия (ДЮП), чиито 10 депутати поддържат кабинета на малцинството, би оттеглила подкрепата си, защото е против включването на т. нар. предпазен механизъм за ирландската граница.

Лейбъристите предлагат да подкрепят сделката на министър-председателката за Брекзит, ако тя се ангажира с пет правнообвързващи условия, включително оставане в митнически съюз.

"Ако за приемането от парламента на тази сделка с този предпазен механизъм се разчита на гласовете на лейбъристите, правителството би паднало впоследствие, защото ДЮП няма да може да запази доверие и подкрепа", заяви Бейкър по Би Би Си.

Великобритания трябва да реши час по-скоро какво ще прави

Френската министърка по европейските въпроси Натали Лоазо призова днес Великобритания да реши час по-скоро какво ще прави с излизането си от Европейския съюз.

"Заявявам на нашите британски приятели, че е крайно време да решат дали да напуснат при благоприятни условия, или рязко", каза тя пред радио Ер Те Ел.

"Това си е чисто британски избор. Но ние казваме: "Побързайте!", заяви Лоазо.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?