Терорист на "Ислямска държава" се оплака от нечовешки условия в белгийския арест

Мехди Немуш

Терористът Мехди Немуш, извършил първия атентат на "Ислямска държава" в Европа – в Еврейския музей в Брюксел през 2014 г., обвинява белгийските власти за нечовешки условия в ареста. Това съобщиха местни медии, като се позоваха на изявления на неговите адвокати.

Предстои Немуш за първи път от две години насам да бъде изслушан от съда. Той е задържан при строг режим в затвора в Брюж. Защитата му твърди, че Немуш е оглушал и ослепял, както и че му се отказва достъп до лекар. По техните думи това ще бъде основание обвиняемият да откаже да участва в процесите срещу него в Белгия и Франция.

Ако действително го направи, властите може да не научат кой го е придружавал в дните покрай атентата в Брюксел. Немуш бе заснет от охранителни камери да се движи из белгийската столица, придружен от мъж, чиято самоличност още не е известна, уточнява БТА.

Немуш е френски гражданин и бе задържан по случайност в Марсилия при митническа проверка за наркотици в автобус, идващ от Амстердам дни след атентата в Брюксел, отнел живота на четирима души. Твърди се, че той е заплашвал в затвора Салех Абдесалам – единствения оцелял терорист от атентатите от есента на 2015 г. в Париж, за да не говори пред следствието.

Абдесалам, също френски гражданин и жител на Брюксел, бе първоначално в затвора в Брюж, а днес се намира в затвор край Париж. Наскоро бе съобщено, че условията на неговото задържане ще бъдат подобрени, за да бъде в "достатъчно" физическо и психическо състояние да участва в предстоящия процес срещу него.

Споделяне

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?