ТЕЦ " AES Гълъбово" произвела с 12% по-малко ток през 2020 г

ТЕЦ " AES Гълъбово" произвела с 12% по-малко ток през 2020 г

Въглищната централа "AES Гълъбово" е произвела през 2020 г. близо 2.8 млн. мегаватчаса електроенергия, с което е осигурила 8 процента от потреблението на ток в страната, съобщиха от компанията в сряда.

Тя обаче отчита спад на производството с 12 на сто спрямо 2019 г., което се дължи на това, че централата, която има дългосрочен договор за задължително изкупуване на електроенергията ѝ, работи при поискване от Електроенергийния системен оператор (ЕСО).

С произведените през миналата година 2 766 965 MВтч електроенергия ТЕЦ "AES Гълъбово" реално се равнява на средногодишното потребление на над 750 хил. домакинства в страната.

ТЕЦ "AES Гълъбово" работи в пълен синхрон с диспечерските графици на ЕСО за посрещане на нуждите на енергийната система в страната. Благодарение на технологичната си гъвкавост, най-новата и най-модерна електроцентрала у нас помага за първично и вторично регулиране на електроенергийната система в страната и е важна за осигуряване на статичната и динамичната ѝ устойчивост. Ключова е и за поддържане нивата на напреженията и баланса на реактивните мощности в електропреносната мрежа.

В резултат на отговорното отношение към околната среда и внедрените модерни технологии, през 2020 година най-екологичната въглищна централа в България постигна средногодишна ефективност на сероочистване от над 97%, допълват от компанията, която е на българския пазар от 2001 г.

Корпорацията AES досега е вложила у нас над 3.2 млрд. лева в изграждането на въглищната централа в Гълъбово и в най-големия в страната ветроенергиен парк – "Свети Никола", край Каварна.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?