ТЕЦ "КонтурГлобал Марица Изток 3" обяви готовност за зимния сезон

ТЕЦ "КонтурГлобал Марица Изток 3" обяви готовност за зимния сезон

Готовността си за работа в зимни условия обяви в понеделник ТЕЦ " КонтурГлобал Марица Изток 3". Операторът на 908-мегаватовата мощност, която е втората по-големина у нас, използваща лигнитни въглища, е предприел необходимите мерки и е извършил в пълен обем техническата и организационна подготовка в централата, за да гарантира стабилното и безопасно производство на електроенергия за всички потребители.

Миналата седмица от енергийното министерство съобщиха, че започват проверките на всички електроцентрали и електроразпределителни дружества за готовността им да работят в условия на увеличено потребление и тежки зимни условия.

Мажоритарен собственик със 73 на сто в ТЕЦ "КонтурГлобал Марица Изток 3" е американската компания "КонтурГлобал". Неин съакционер е държавната НЕК. Годишно централата произвежда 10 на сто от цялото количество електроенергия в страната.

В мощността за последните 15 години са вложени над 1.4 млрд лв. за модернизация и рехабилитация на съоръженията. За последните дванадесет години компанията е внесла в държавния и местния бюджет под формата на данъци, мита и такси 687 млн. лв., а внесените здравни и социални осигуровки за близо 500 души висококвалифициран персонал, са за 70 млн. лв. Отделно по социални проекти за подобряване на социалната среда и инфраструктурата в област Стара Загора централата е инвестирала 3 млн. лв.

Споделяне

Още от Бизнес