ТЕЦ "Варна" намалила с 1/3 производството си

ТЕЦ "Варна" намалила с 1/3 производството си

За да намали загубите си от продажбата на ток на определени цени  под себестойността ѝ, ТЕЦ "Варна" е намалила с една трета производството си за първите шест месеца на 2007 г. Това съобщиха от топлоцентралата в понеделник.

От дружеството посочиха, че позволената им от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) цена покрива около 91% от производствените разходи и ръководството на централата било принудено да поддържа минимално натоварване на мощностите, за да ограничи загубите.

Централата поиска от регулатора цена от 56.70 лв/МВтч, но ДКЕВР позволи 54.43 лв/МВтч, което по изчисления на дружеството било с 4% по-малко от заявените разходи. Освен това комисията отказа да увеличи цената за разполагаемост от 7.94 лв/МВтч на 8.48 лв/МВтч. Така с още 3 месеца се забавя възвръщаемостта на инвестициите и компенсирането на инфлацията от 2006 г. ,  казаха от ТЕЦ "Варна".

За енергийната система на България от началото на годината ТЕЦ-ът произвел 989 668 МВтч електроенергия, което с 45.7% по-малко от планираното и с 27.8 на сто намаление спрямо същия период на миналата година. Така дружеството реализирало 4.072 млн. лв. загуба от производство за полугодието, докато през 2006 г. централата била на печалба с 519 хил. лв. в посочения период.

Дружеството, което е собственост на чешката компания CEZ, нямало възможност да компенсира финансовия си  резултат на свободния пазар, защото макар и формално да може да върти либерализирана търговия, практически ѝ остава само един блок за това.

Три от шестте блока на централата, работят по договор за НЕК за студен резерв, където се продава по регулирана цена, която ДКЕВР не е променила. Един от блоковете е определен за покриване на квотата от 0.8 тераватчаса за регулирания пазар за битовите потребители, а една от мощностите по принцип е в ремонт. Възможните приходи от свободните продажби на електроенергия на ТЕЦ "Варна" не могат да покрият разходите на централата за производството на ток, обясниха от дружеството.

Ръководството на “ТЕЦ Варна” ще продължи да обсъжда проблемите с ДКЕВР и Националната електрическа компания (НЕК) и се надява, че в скоро време ще бъде намерено решение, което ще позволи на електроцентралата да работи в нормални условия, се посочва в съобщението от термоцентралата.

Споделяне

Още от Бизнес