Тибетски монаси се добраха до чужди репортери с обвинения към властите

Тибетски монаси се добраха до чужди репортери с обвинения към властите
Тибетски монаси нахлуха в четвъртък на пресконференция в Лхаса, като обвиниха китайските власти в лъжа за последните протести и казаха, че Далай Лама няма нищо общо с насилието в района, разказаха чужди журналисти, цитирани от Ройтрес.

Инцидентът обезпокои китайското правителство, което допусна отбрана от него група чужди журналисти на предварително режисирана обиколка в Лхаса, където властите казват, че стабилността е възстановена.

В отговор на тревогите на международната общност за ситуацията в страната преди Олимпиадата в Пекин през август, правителството заяви, че силите за сигурност са действали сдържано.

Група от около 30 непоканени млади монаси прекъсна пресконференцията в храма Цзокан и започнаха да скандират "Тибет не е свободен. Тибет не е свободен".

"Не им вярвайте. Те ви заблуждават. Те ви говорят лъжи", са казали монасите, предаде по телефона от Лхаса кореспондентът на американския вестник "Ю Ес Ей тудей".

Хонгконгската TVB излъчи телевизионен репортаж от внезапното прекъсване на старателно подготвения брифинг за първите чужди журналисти, допуснати в Тибет откакто започнаха антикитайските протести. На кадрите се виждат монаси в червени раса, които се струпват пред камерите.

Те казват, че не са могли да напуснат храма от 10 март, когато в Лхаса избухнаха демонстрации по повод 49-тата годишнина от неуспешното въстание срещу китайското управление, след което тибетският духовен водач Далай Лама стана изгнаник в Индия.

Монасите казват още, че властите не им вярват и смятат, че ако ги пуснат, те ще предизвикат хаос, грабежи, палежи и разрушения. "Ние не правим такива неща, това са фалшиви обвинения", заявява един монах. "Ние искаме свобода. Те задържаха лами и нормални хора", допълва той.

Инцидентът е приключил за 15 минути, след като невъоръжени полицаи са отвели монасите на други места в храма, далеч от журналистите.

"Времето ви изтече, време е за посещение на следващото място", са обяснили на журналистите организаторите на обиколката, на която агенция Ройтрес не е била поканена.

Манастирът Цзокан, където са били журналистите, е един от най-старите в Лхаса. Основан е през 7-ми век и е известен център на тибетския ламаизъм.

Секретарят на Далай Лама каза, че инцидентът показва ясно, че "само с брутална сила не може да се потисне дълго тлеещата съпротива, съществуваща в Тибет".

"Ние сме дълбоко обезпокоени за сигурността на монасите и апелираме към международната общност за гарантира тяхната сигурност", каза той.

Преди ден президентът Джордж Буш отново призова китайския президент Ху Джинтао да проведе разговори с Далай Лама.

Цитиран от медиите, Ху каза, че Китай желае да продължи "контактите и дискусиите" с Далай Лама, но той трябва да се отрече от подкрепата си за независимост на хималайския регион и Тайван и да спре да подклажда и планира насилие, престъпни дейности и саботаж на Олимпиадата в Пекин.

Китай обвинява "кликата на Далай" за протестите и го нарича сепаратист. Носителят на Нобелова награда за мир Далай Лама казва, че не иска нищо повече от автономия за отечеството си и критикува насилието.

Японската агенция Киото, която има свой представител сред чуждите журналисти в Лхаса, цитира протестиращи монаси, които твърдят, че духовният им водач няма нищо общо с последните размирици.

В последните си изяви Далай Лама каза, че Олимпиадата е шанс за света да напомни на Китай за спазването на човешките права.

"За да бъде добър домакин на Олимпийските игри, Китай трябва да подобри своята практика в областта на човешките права и религиозните свободи", заяви той.

Протестите излязоха от Тибет и се разпространиха в съседни китайски провинции, където има тибетско население.

Китай твърди, че 19 човека са загинали от ръцете на тибетски банди. Тибетското правителство в изгнание казва, 140 души са загинали в Тибет и на други места, като повечето са тибетци, станали жертва на китайските сили на реда.

В последните седмици китайското правителство изпрати военни подкрепления в района.

Говорител на китайския външен министър отново се обърна към "нарушителите на закона, участници в палежи, плячкосване и погроми, които още са на свобода, да се предадат".

Правозащитни организации съобщиха, че по време на сесията на Съвета по човешки права на ООН, Австралия, ЕС, Швейцария и САЩ са повдигнали въпроса с Тибет, но Китай е блокирал дебата, подкрепен от Алжир, Куба, Пакистан, Шри Ланка и Зимбабве.

Полският премиер ще бойкотира откриването на Олимпиадата

Междувременно полският премиер Доналд Туск заяви, че няма да участва в церемонията при откриването на Олимпийските игри в Пекин. В. "Дженник" пише, че Туск е първият  европейски правителствен ръководител, направил толкова решителна декларация след насилието на китайските власти в Тибет, предаде Kafene.net.

Според вестника Полша  подготвя дипломатическа инициатива за изработване на по-решително становище на ЕС към Китай.  Полски дипломати смятат, че Брюксел има силни средства за натиск върху Пекин, преди всичко икономически, например спиране на трансфера на модерни технологии, анулиране на оръжейни контракти, ограничаване на достъпа до европейския пазар.

Според полските източници обаче  изработването на единна позиция на Брюксел никак няма да е лесно.

В сряда чешкият президент Вацлав Клаус  обяви, че няма да замине за игрите в Пекин. На интернет страницата си той  посочи, че няма намерение "да заплашва Китай" и че като бивш спортист е против политизирането на спорта, но не съобщи конкретните причини за предстоящото си  отсъствие. 

Още от Свят

За или против машинното гласуване?